Universitair hoofddocent

Dr. W.K. (Wiep Klaas) Smits

Specialismen:
Moleculaire Microbiologie, Microbioom onderzoek
Even voorstellen
Ik heb Biologie gestudeerd aan de Faculteit Wis- en Natuurkunde van de Rijksuniversiteit Groningen (Groningen, Nederland). Mijn promotieonderzoek aan hetzelfde instituut richtte zich op bacteriële genregulatie in Bacillus subtilis, in het onderzoeksgroep van prof. O.P. Kuipers.
Na mijn PhD heb ik als postdoctoraal onderzoeker gewerkt aan het Massachusetts Institute of Technology (Cambridge MA, USA), onder supervisie van prof. A.D. Grossman. Hier bestudeerde ik DNA replicatie in Bacillus subtilis met behulp van biochemische en omics technieken.
Na mijn postdoctoraal onderzoek ben ik naar het Leids Universitair Medisch Centrum verhuisd, binnen de onderzoeksgroep van prof. E.J. Kuijper. Hier heb ik mijn eigen onderzoekslijn ontwikkeld gericht op de Gram-positieve enteropathogeen Clostridioides difficile.
Op dit moment geef ik leiding aan de onderzoeksgroep Experimentele Bacteriologie, en het Center for Microbiome Analysis and Therapeutics (CMAT).

Ik ben lid van het bestuurscommittee van de International Conference on the Molecular Biology and Pathogenesis of Clostridia.
Wetenschappelijk onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op pathogene bacteriën, specifiek Clostridioides difficile en Staphylococcus aureus. Ik ben ook geïnteresseerd in het gebruik van levende biotherapeutica, inclusief anaerobe bacteriën, als mogelijke interventies. Ik ben nauw betrokken bij het Nationaal Expertise Centrum voor C. difficile infecties, een samenwerkingsverband van het LUMC met het RIVM.

Binnen het Center for Microbiota Analyses and Therapeutics bestuderen we aspecten gerelateerd aan de complexe rol van de microbiota in ziekte en gezondheid.

Het werk in mijn team is multidiscplinair (genetica, moleculaire biologie, biochemie) en omvat in toenemende mate translationele aspecten, waaronder het gebruik van humane kolonisatie en infectiemodellen voor het bestuderen van bacteriële infectieziekten.

Mijn onderzoek wordt o.a. ondersteund vanuit de EU, NWO, Health~Holland, ESCMID, en het Leids Universiteits Fonds.

Publicaties