Patiëntenfolder

Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Lees meer over de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Heelkunde.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Operaties bij de ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa 

Patiënten met deze ziektes worden initieel met medicijnen door de MDL arts behandeld. Wanneer de behandeling niet meer aanslaat of teveel bijwerkingen geeft, of er aanwijzingen zijn dat er onrustige cellen ontstaan die een voorstadium voor kanker vormen, wordt de patiënt een operatie voorgesteld. 

Bij Colitis Ulcerosa zijn de meeste ingrepen kijkoperaties. Vaak gaat het om de totale verwijdering van dikke darm en endeldarm. Om een definitief stoma te voorkomen kan dan van het laatste deel dunne darm een nieuw reservoir worden gemaakt dat wordt aangesloten op de anus (pouch). In het LUMC is ruimschoots ervaring aanwezig in deze operaties. 

Bij de ziekte van Crohn wordt zo sparend mogelijk geopereerd. Ook deze ingrepen zijn vaak kijkoperaties. Daarnaast kunnen er bij deze ziekte hinderlijke fistels rond de anus ontstaan. Het bestrijden van deze fistels is lastig met slechte lange termijns resultaten en hoge kans op ongewenste bijwerkingen (met name incontinentie voor ontlasting). In samenwerking met de MDL artsen wordt klinisch onderzoek gedaan naar de bestrijding van deze fistels met stamcellen.