Traumachirurgie bij kinderen
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Heelkunde
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Waarom aparte trauma-expertise voor kinderen?
Kinderen zijn nog in de groei en daardoor heeft hun skelet andere kenmerken dan het skelet van volwassenen. Kinderen krijgen andere type letsels en zij kunnen te maken krijgen met groeistoornissen. Dit alles vraagt om specifieke kennis en expertise van de traumachirurgen.
Daarnaast is het belangrijk dat deze jonge patiënten zich op hun gemak voelen in het LUMC. Het LUMC is dan ook hard aan het werk om de faciliteiten nog kindvriendelijker te maken.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Acute opvang na ongevallen
Kinderen die behandeld worden voor de gevolgen van een ernstig ongeval, komen terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) waar 24 uur per dag een Traumateam (traumachirurg, anesthesist, verpleegkundige) klaar staat die de benodigde zorg beoordeelt en coördineert. Afhankelijk van de verwonding worden ook andere specialisten bij de behandeling van deze jonge patiëntjes betrokken, bijvoorbeeld een kinderarts, oogarts, intensive care arts, revalidatiearts en fysiotherapeut.
Kinderspreekuur
De polikliniek traumachirurgie heeft een speciaal kinderspreekuur. Als een letsel niet acuut behandeld hoeft te worden maar er wel een operatie nodig is of als er een controle moet plaatsvinden op eerdere behandelingen, komen kinderen hier terecht. Op de gipskamer is een special kinderspreekuur ingericht op maandag en vrijdag van 9.00 – 10.00 uur.