Dr. J.K. de Vries - Bouwstra

Reumatoloog, medisch coördinator Zorgpad Systemische sclerose

Vakgebied(en)

  • Klinisch onderzoek naar behandeling van systemische sclerose
  • Klinisch onderzoek  naar biomarkers voor progressieve/ ernstige systemische sclerose
  • Coördinator onderwijs reumatologie

Introductie

Jeska de Vries-Bouwstra is in 2001 cum laude afgestudeerd aan de faculteit Geneeskunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 2007 promoveerde zij aan deze faculteit op het proefschrift ‘Towards Tailormade Treatment of Rheumatoid Arthritis’, gebaseerd op het BeSt-onderzoek (‘Behandel-Strategieën in reumatoïde artritis’). De opleiding tot reumatoloog volgde zij in  het LUMC. Sinds het afronden van deze opleiding in september 2013 is zij als staflid verbonden aan de afdeling  Reumatologie van het LUMC. Zij is getrouwd en heeft 4 kinderen.

In haar klinisch werk focust zij zich op de zorg voor patiënten met systemische sclerose. Zij is coördinator van het Zorgpad Systemische Sclerose, waarnaar patiënten met systemische sclerose vanuit de polikliniek van het LUMC en vanuit andere ziekenhuizen worden verwezen voor uitgebreide evaluatie en multidisciplinaire begeleiding. Haar wetenschappelijk werk is hiermee verweven: zij leidt klinische onderzoeken op gebied van systemische sclerose. In haar wetenschappelijk onderzoek richt zij zich op biomarkers voor risicostratificatie in systemische sclerose, met een focus op de autoantistofrespons, de microangiopathie de interactie tussen deze twee processen. De afdeling reumatologie van het LUMC is als nationaal en internationaal erkend expertisecentrum op het gebeid van systemische sclerose actief betrokken bij verschillende internationale organisaties in het veld, waaronder EUSTAR (European Scleroderma Trials and Research), SCTC (Scleroderma Trial and Research Consortium) en ERN ReCONNET (European Reference Network in Rare Connective Tissue and MusculoSkeletal Diseases). Daarnaast werkt zij als algemeen reumatoloog, o.a. in het Rijnland ziekenhuis, locatie Alphen aan den Rijn.

Zij coördineert vanuit de afdeling het onderwijs voor studenten geneeskunde en is actief betrokken bij het blok ‘Vraagstukken Bewegen’ (2e studiejaar) en de halve minor klinische immunologie (3e studiejaar).


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 1
Kamer C1-51

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Tel: (071 52)63423

Postzone C1-R
Postbus 9600
2300 RC Leiden