Onderwijs en opleidingen

Op de afdeling Radiotherapie worden radiotherapeut-oncologen, klinisch fysici en radiotherapeutisch laboranten opgeleid.

Radiotherapeut-oncoloog

Voor de opleiding tot radiotherapeut-oncoloog is in principe het basisartsexamen voldoende. Het betreft een 5-jarige opleiding, waarbij assistenten onderwijs krijgen in en ervaring opdoen met oncologische besluitvorming en radiotherapeutische principes. De assistenten volgen een deel van hun opleiding in het Haaglanden Medisch Centrum te Den Haag in het kader van de clusteropleiding.
Een half jaar wordt besteed aan het opdoen van algemene interne en chirurgische ervaring. De assistenten krijgen uitgebreid de gelegenheid ervaring op te doen in de gynaecologie, KNO, haematologie, en brachytherapie.
Het doen van wetenschappelijk onderzoek wordt zeker gestimuleerd: elke assistent krijgt minimaal 6 maanden gelegenheid hier full-time aan te werken.

Klinisch fysicus Radiotherapie

In een regionaal samenwerkingsverband met het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam worden klinisch fysici radiotherapie opgeleid. Het betreft een 4-jarige opleiding, waarbij de klinisch fysici in opleiding een stage van 3-6 maanden op de afdeling Radiotherapie in het LUMC doorlopen. De opleiding vindt plaats onder toezicht van de Stichting Opleiding Klinisch Fysicus (Stichting OKF) en leidt uiteindelijk tot een bijschrijving in het OKF register.

Radiotherapeutisch laborant

Als radiotherapeutisch laborant sta je dicht bij de patiënt en werk je veel samen met andere disciplines binnen de afdeling. De afdeling heeft meerdere stageplaatsen per jaar voor studenten van de HBO-Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.

Wetenschappelijke stages studenten 

Voor wetenschappelijke, toegepaste of klinische stages voor studenten Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Biomedische Technologie of Natuurkunde kunt u een e-mail sturen naar RT_Stafsecretariaat@lumc.nl.