Leven met kanker

Bewegen en kanker

Bewegen en fysieke inspanning leveren is belangrijk voor ons lichaam. Door regelmatig te bewegen blijven we in conditie om de dagelijkse dingen maar ook werk, hobby en sport goed te kunnen uitvoeren en dat heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Als onze gezondheid wordt verminderd door een chronische aandoening of kanker wordt het lastiger om fysiek actief te blijven. Niet alleen door de aandoening zelf maar ook bij de behandeling van kanker (chemotherapie, operatie en/ of bestraling) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Bewegen gunstig voor herstel en algemeen welzijn

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen tijdens en na de behandeling van kanker een gunstig effect kan hebben op het herstel en het algemeen welzijn: vermoeidheid kan verminderen en conditieverlies kan worden beperkt. Mensen met kanker die vóór een zware behandeling meer spiermassa hebben, blijken de behandeling beter te doorstaan. Dit draagt bij aan een betere voedingstoestand en mentale weerbaarheid. Het is belangrijk om, binnen de beperkingen van de ziekte en de behandeling, beweging te stimuleren. Een oncologiefysiotherapeut kan u daarbij helpen.

"Dagelijks bewegen hoort bij de persoonlijke verzorging"

Lucy Fremouw, oncologiefysiotherapeut

Oncologiefysiotherapeut

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen, begeleiden en behandelen van bewegingsproblemen bij patiënten met kanker in alle fasen van de ziekte. Tevens heeft de oncologiefysiotherapeut een signaleringsfunctie: dit betekent dat er gelet wordt op andere symptomen of klachten. Als deze zich voordoen, wordt in overleg met de patiënt gekeken of het nodig is hulp in te schakelen van een andere zorgprofessional zoals bijvoorbeeld een oedeemfysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist. 

In het LUMC heeft de oncologiefysiotherapeut nauw contact met de behandelend specialisten. Bij de eerste afspraak zal er een fysiotherapeutisch onderzoek worden gedaan om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen die iemand op dat moment ondervindt. Daarna wordt er samen een individueel behandelplan opgesteld, afhankelijk van het gezondheidsprobleem en persoonlijke te behalen doelen. Dit kan betekenen dat er meerdere hulpverleners worden ingeschakeld, zodat er optimale zorg kan worden geleverd.   

Meer informatie over bewegen en kanker     

  •  Kanker.nl, een initiatief van KWF Kankerbestrijding en andere partners. Het platform is een unieke combinatie van betrouwbare medische informatie én een sociaal netwerk

  • Tegenkanker.nl/beweging/ voor informatie over bewegen rondom kanker.

  • Fysionet, deze site is er om een deskundige fysiotherapeut in uw eigen woonomgeving te kunnen vinden voor begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker.