OPERA: Studie naar optimaal antidepressiva gebruikDEELNEMERS GEZOCHT  VOOR VRAGENLIJSTONDERZOEK NAAR GOED GEBRUIK VAN ANTIDEPRESSIVA BIJ DEPRESSSIE

Bent u minder dan 18 maanden geleden gestart met antidepressiva (citalopram of sertraline) en heeft u last van depressie (met eventuele andere klachten zoals angst), dan kunt u zich aanmelden voor deelname aan de OPERA studie.

Als u meedoet draagt u bij aan belangrijke wetenschappelijke kennis over het gebruik van antidepressiva. Leest u hieronder goed door wat het onderzoek inhoudt en wat de voorwaarden zijn voor deelname.

Waarom is de OPERA studie belangrijk?
In Nederland krijgen meer dan 1 miljoen mensen antidepressiva voorgeschreven, vooral voor depressie. Veel mensen zijn na een tijd weer hersteld, maar het is niet duidelijk wanneer je kan stoppen met de medicijnen. Sommige mensen willen wel afbouwen maar gaan toch langer door met de antidepressiva, omdat ze bang zijn dat ze ontwenningsverschijnselen krijgen of dat de depressie weer terugkomt.
Voor deze landelijke OPERA studie volgen we met (online) vragenlijsten hoe lang het duurt voordat deelnemers herstellen van depressie na de start van de antidepressiva. In een vervolgstudie wordt onderzocht of het verstandig is om de medicijnen af te bouwen en wanneer je dat het beste kan doen. Met de resultaten krijgen patiënten en artsen duidelijker informatie over hoe lang je door moet gaan met antidepressiva.

Wie kunnen er meedoen aan het vragenlijstonderzoek?
Wij zoeken mensen tussen de 18 en 75 jaar, die citalopram of sertraline gebruiken en die ook depressieve klachten hebben. De start van het gebruik mag niet langer geleden zijn dan 18 maanden (1,5 jaar). Wilt u meer informatie dan kunt verder lezen op  www. opera-project.nl. Als u wilt meedoen, dan kunt u een email sturen met uw naam en telefoonnummer naar: opera@lumc.nl.

U wordt daarna teruggebeld door een onderzoeksmedewerker zodat u vragen kunt stellen en zij uw deelname met u kan bespreken. Sommige mensen kunnen niet deelnemen aan de studie, bijvoorbeeld als zij al meer dan 2 keer langere tijd antidepressiva hebben gebruikt.


Wat gebeurt er als ik meedoe?
De onderzoeksmedewerker zal nadere uitleg geven over het onderzoek en u vragen om toestemming. Uw klachten zullen vervolgd worden met vragenlijsten, die u elke 2 maanden thuis kunt invullen via uw computer. In het geval, dat u in aanmerking komt voor de vervolgstudie naar afbouwen zult u hiervoor apart informatie krijgen en om toestemming gevraagd worden.

Onderzoekers LUMC:
Wilma van der Schrier, onderzoeksmedewerker
Riny van Melzen, onderzoeksmedewerker
Dr. I.A. Arnold, senior onderzoeker en huisarts
Dr. I.V.E. Carlier, senior onderzoeker en GZ-psycholoog
Prof. Dr. M.E. Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde
Prof. A.M. van Hemert, hoogleraar psychiatrie

Vragen of aanmelden?
Email: opera@lumc.nl
Telefoonnummer (tijdens kantooruren): 06-23509653

Samenwerking met andere universiteiten
Consortium OPERA: VUMC, UMCG, ErasmusMC, Radboud UMC

Financiering
ZON-MW: GGG programma nr 80-84800-98-40002