Huisartsopleiding LUMC

Welkom op de website van onze huisartsopleiding! Ons doel is artsen op te leiden tot betrokken, flexibele en toekomstbestendige huisartsen. Het huisartsenvak is sterk in ontwikkeling en daardoor afwisselend, boeiend, en ook soms uitdagend. Tijdens de huisartsopleiding wordt je hierop voorbereid. Bij de huisartsopleiding leer je in drie jaar het huisartsenvak in de praktijk met verdieping op onderwijsdagen. Op deze site is informatie te vinden over meerdere aspecten van de opleiding .

Video over de Huisartsopleiding LUMC

Video over de Huisartsopleiding LUMC

Over de huisartsopleiding LUMC

Missie

De huisartsopleiding van het Leids Universitair Medisch Centrum staat voor het opleiden van vakbekwame, toekomstbestendige, adaptieve aios.

Visie

De huisartsopleiding van het Leids Universitair Medisch Centrum verwerkt ontwikkelingen binnen het werkveld en de samenleving in de opleiding om aios toekomstbestendig en inclusief op te leiden vanuit onze kernwaarden betrokkenheid, ondernemerschap en duurzaamheid.

In het onderwijsprogramma van de huisartsopleiding besteden we aandacht aan de competenties uit het competentieprofiel van de huisarts, maar ook focussen we op thema’s die het LUMC van belang acht: interprofessioneel leren, ouderengeneeskunde, populatiegerichte zorg en kennis & wetenschap.

Ons strategisch beleidsplan 2024-2028 vind je hier.

Werkplekleren

De huisartsopleiding zet maximaal in op de ontwikkeling van leren in netwerken, zowel in huisartspraktijken in de grote stad, als op het platteland. De opleiding biedt het onderwijs op twee locaties aan: zowel in Leiden, in het onderwijsgebouw van het LUMC als op de Health Campus Den Haag.

Onze leer-werkplekken zijn heel divers. Als aios kun je ervaring opdoen met regionale wijk- en populatiegerichte samenwerking. Dit kan bijvoorbeeld binnen zorggroepen, in solopraktijken en/of gezondheidscentra.

Tijdens je opleiding heb je als aios een belangrijke zelfsturende rol. Binnen het programma is ruimte voor vraaggestuurd onderwijs en gedurende de opleiding krijg je steeds meer ruimte voor eigen keuzes en invulling. 

Dag meelopen?

Het is mogelijk om een dag mee te lopen met een ervaren aios om er achter te komen hoe een gemiddelde dag van een aios er uitziet. Aanmelden hiervoor kan via huisartsopleiding@lumc.nl

Aios

Op zoek naar het curriculum, de literatuurlijst of het proces voor vakantie/ verlof? Alle documenten en belangrijke informatie voor zowel aios, als opleider vind je onder het kopje ‘belangrijke informatie’.

Onderwijs

De opleiding tot Huisarts duurt 3 jaar, en vindt plaats in de (huisarts-) praktijk en een dag per week op de opleiding. In de huisartsenpraktijk word je als aios al snel ingezet als huisarts: je draait spreekuren, overlegt met assistentes en vervolgt patiënten, dit alles onder de supervisie van je huisarts-opleider. Op de wekelijkse terugkomdag krijg je onderwijs over huisartsgeneeskundige onderwerpen als gespreksvoering, somatische onderwerpen, chronische zorg en acute pathologie. Hieronder vind je uitgebreide informatie over de indeling en opbouw van jaar 1 tot en met 3.

Opleiders

Op zoek naar het instituutsreglement, het competentieprofiel voor opleiders of het proces voor vakantie/ verlof? Alle documenten en belangrijke informatie voor zowel opleider, als aios zijn te vinden onder het kopje 'belangrijke informatie'.

AIOTHO-projecten

Combineren wetenschappelijk onderzoek en de opleiding

Ook is er de mogelijkheid om de opleiding in deeltijd te volgen of juist in combinatie met een promotietraject tot aiotho (aiotho-traject). Aiotho staat voor Arts In Opleiding Tot Huisarts en Onderzoeker. Het AIOTHO-traject is een zesjarig-traject, waarbij je de verschillende stages van de driejarige opleiding afwisselt met in totaal drie jaar onderzoek met een promotie als resultaat. Hieronder vind je een greep uit de verschillende projecten waar aiotho’s op dit moment mee aan de slag zijn.

Heb je interesse in een aitho-traject? Stuur dan een e-mail naar Dr. Petra van Peet (huisarts) via P.G.van_Peet@lumc.nl.

Hieronder staan vier actuele voorbeelden van aiotho projecten.

Contactgegevens

Telefoonnummer: +31 (0) 71 526 84 33
E-mail: huisartsopleiding@lumc.nl

Bezoekadres

Hippocratespad 21
2333 ZD Leiden
Gebouw 3, verdieping 6

Postadres

Postzone V-O-P
Postbus 9600
2300 RC Leiden