Voorlichting

Corona en zwangerschap, veelgestelde vragen

Op deze pagina proberen we veelgestelde vragen te beantwoorden. We proberen deze pagina zo goed mogelijk up-to-date te houden en veranderende inzichten ook hier aan te passen.

COVID-19 vaccinatie en zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten), maar ook voor gezonde zwangere vrouwen. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen.

Meer informatie over vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap staat op de website  van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG  Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie ) en de website van het RIVM.

Neem contact op bij klachten!

Neem contact op bij klachten!

Ook in deze Corona tijden vinden we het belangrijk dat zwangeren en kraamvrouwen ons bellen bij klachten. Denk bijvoorbeeld aan verminderde kindsbewegingen, hoofdpijnklachten, misselijkheid of bloedverlies. De verloskundigen en ziekenhuizen zijn gewoon bereikbaar. We hebben voldoende capaciteit om goede én veilige zorg te leveren. Dus maak gebruik van onze zorg en stel je vragen niet uit.

Staat je vraag er niet bij? Stuur een mail naar verloskunde@lumc.nl. Bellen kan ook. Heb je vragen over je bezoek aan het LUMC? Kijk dan op lumc.nl/corona. 

Polikliniekbezoek en Corona

Ik heb een afspraak op de polikliniek Verloskunde. Mag ik iemand meenemen?

Heb je een afspraak of echo op de polikliniek van GeboorteHuis Leiden? Patiënten kunnen op dit moment geen begeleider meenemen naar hun afspraak. We doen dit om onze patiënten en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Je partner kan je begeleiden tot aan de ingang van het ziekenhuis. Je partner kan tijdens het gesprek met de zorgverlener beeldbellen of meeluisteren via de telefoon.

Soms mag de partner wel mee naar de afspraak. Je zorgverlener bepaalt per afspraak of dit noodzakelijk is. Het kan dus zijn dat je wel partners van anderen in de wachtruimte ziet. 

Kijk hier voor meer informatie

Bevallen in het GHL wanneer jij óf je partner COVID positief is getest óf in quarantaine zit

Hieronder lees je informatie over bevallen in GeboorteHuis Leiden wanneer jij óf je partner COVID positief is getest óf in quarantaine zit.  

Voor alle situaties geldt:

 • Als je gaat bevallen ben je altijd welkom.
 • We proberen altijd je partner aanwezig te laten zijn bij de bevalling!
 • Heeft je partner koorts of is hij erg ziek, dan kan hij niet meekomen
 • Ga niet van de kamer af, dat geldt voor jou en je partner.
 • Er wordt afgesproken hoe jullie het ziekenhuis binnenkomen.
 • Als een keizersnede nodig is dan kan je partner niet mee naar de operatiekamer.
 • Helaas kan er geen bezoek langs komen.
 • Voor de kraamafdeling en de NICU gelden andere afspraken. Deze hoor je in het ziekenhuis als het van belang is. 

Hieronder staan een aantal situaties uitgewerkt. Waarbij “jij” steeds de zwangere is: 

Situatie 1:

Jij en je partner zijn beiden positief getest op COVID: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.

Situatie 2:

Jij bent positief getest op COVID en je partner zit daardoor in quarantaine en heeft geen klachten: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.

Situatie 3:

Je partner is positief getest op COVID, jij zit daardoor in quarantaine en jij hebt geen klachten: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.

Situatie 4:

Jij en je partner zitten beiden in quarantaine vanwege nauw contact met iemand die positief getest is op COVID buiten jullie huishouden en jullie hebben allebei geen klachten: geen bijzonderheden, je partner krijgt een medisch masker van ons. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.

Heb je, of hebben jullie, wel klachten hebben: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.

Situatie 5:

Jij bent positief getest maar uit quarantaine, je partner zit nog wel in quarantaine: je partner is welkom, je partner krijgt een medisch masker van ons. We behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.

Bezoekafspraken

GeboorteHuis

Bezoekafspraken voor zwangeren en kraamvrouwen

 • Partner/vertrouwenspersoon is altijd welkom.
 • Naast de partner/vertrouwenspersoon is er één extra bezoeker of één kind onder de 13 jaar welkom per 24 uur tussen  14.00 en 20.00 uur.
 • Extra bezoek (zonder Corona-klachten) mag maximaal 1 uur blijven. Bezoek moet hiervoor een afspraak maken. Je ontvangt hiervan een bevestigingsmail om te tonen bij de ingang van het ziekenhuis.
Afspraken tijdens de bevalling
 • Bij de bevalling mogen twee personen aanwezig zijn, dit is inclusief de partner.

Als je zelf of je partner/vertrouwenspersoon klachten hebt/heeft die te maken hebben met het Corona-virus gelden andere regels. Dit wordt met jullie besproken.

Neonatologie/NICU

Bezoekafspraken op de afdeling Neonatologie

Ouders zijn 24 uur per dag welkom bij hun kind(eren) op de NICU, zolang zij geen corona-gerelateerde klachten hebben.

Voor bezoek gelden de volgende regels:

  • Bezoek is welkom tussen 14:00 en 20:00 uur
  • Per 24 uur mag er naast de ouders nog één bezoeker zonder Corona-klachten ononderbroken maximaal 1 uur komen. (dit kan een volwassenen of een kind zijn). Een afspraak voor bezoek kan aangevraagd worden met een formulier die je via de secretaresse of verpleegkundige krijgt. Daarna ontvangt je bezoek een bevestigingsemail om te tonen bij de ingang van het ziekenhuis.
 • Als ouder(s) ben je verantwoordelijk om het bezoek te vragen of zij geen klachten hebben. 
 • Indien je verkouden bent, keelpijn hebt of je grieperig voelt kan je niet komen en moet je een test aanvragen via de GGD
 • na 24 uur klachtenvrij ben je weer welkom op de NICU.

Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over COVID-19


Ik heb een telefonische controle van mijn zwangerschap. Hoe gaat dit in zijn werk?
Ben ik besmet met het Corona-virus?
Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?
Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19 heb?
Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?