Voorlichting
Corona en zwangerschap, veelgestelde vragenOp deze pagina proberen we veelgestelde vragen te beantwoorden. We proberen deze pagina zo goed mogelijk up-to-date te houden en veranderende inzichten ook hier aan te passen.
COVID-19 vaccinatie en zwangerschap
Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten), maar ook voor gezonde zwangere vrouwen. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen.
Meer informatie over vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap staat op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG ) en de website van het RIVM.
Neem contact op bij klachten!
Neem contact op bij klachten!
Ook in deze Corona tijden vinden we het belangrijk dat zwangeren en kraamvrouwen ons bellen bij klachten. Denk bijvoorbeeld aan verminderde kindsbewegingen, hoofdpijnklachten, misselijkheid of bloedverlies. De verloskundigen en ziekenhuizen zijn gewoon bereikbaar. We hebben voldoende capaciteit om goede én veilige zorg te leveren. Dus maak gebruik van onze zorg en stel je vragen niet uit.
Staat je vraag er niet bij? Stuur een mail naar verloskunde@lumc.nl. Bellen kan ook. Heb je vragen over je bezoek aan het LUMC? Kijk dan op lumc.nl/corona.
Polikliniekbezoek en Corona
Ik heb een afspraak op de polikliniek Verloskunde. Mag ik iemand meenemen?
Heb je een afspraak of echo op de polikliniek van GeboorteHuis Leiden? Je kunt op dit moment je partner of een begeleider meenemen naar je afspraak. Kinderen kunnen helaas nog niet mee.
Kijk hier voor meer informatie
Polikliniekbezoek en Corona
Ik heb een afspraak op de polikliniek Verloskunde. Mag ik iemand meenemen?
Heb je een afspraak of echo op de polikliniek van GeboorteHuis Leiden? Je kunt op dit moment je partner of een begeleider meenemen naar je afspraak. Kinderen kunnen helaas nog niet mee.
Kijk hier voor meer informatie
Bevallen in het GHL wanneer jij óf je partner COVID positief is getest óf in quarantaine zit
Hieronder lees je informatie over bevallen in GeboorteHuis Leiden wanneer jij óf je partner COVID positief is getest óf in quarantaine zit.
Voor alle situaties geldt:
- Als je gaat bevallen ben je altijd welkom.
- We proberen altijd je partner aanwezig te laten zijn bij de bevalling!
- Heeft je partner koorts of is hij erg ziek, dan kan hij niet meekomen
- Ga niet van de kamer af, dat geldt voor jou en je partner.
- Er wordt afgesproken hoe jullie het ziekenhuis binnenkomen.
- Als een keizersnede nodig is dan kan je partner niet mee naar de operatiekamer.
- Helaas kan er geen bezoek langs komen.
- Voor de kraamafdeling en de NICU gelden andere afspraken. Deze hoor je in het ziekenhuis als het van belang is.
Hieronder staan een aantal situaties uitgewerkt. Waarbij “jij” steeds de zwangere is:
Situatie 1:
Jij en je partner zijn beiden positief getest op COVID: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 2:
Jij bent positief getest op COVID en je partner zit daardoor in quarantaine en heeft geen klachten: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 3:
Je partner is positief getest op COVID, jij zit daardoor in quarantaine en jij hebt geen klachten: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 4:
Jij en je partner zitten beiden in quarantaine vanwege nauw contact met iemand die positief getest is op COVID buiten jullie huishouden en jullie hebben allebei geen klachten: geen bijzonderheden, je partner krijgt een medisch masker van ons. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.
Heb je, of hebben jullie, wel klachten hebben: je partner is welkom, we behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 5:
Jij bent positief getest maar uit quarantaine, je partner zit nog wel in quarantaine: je partner is welkom, je partner krijgt een medisch masker van ons. We behandelen je in isolatiekleding. Je partner mag niet mee naar de operatiekamer.
Bezoekafspraken
GeboorteHuis
Bezoekafspraken voor zwangeren en kraamvrouwen
- Partner/vertrouwenspersoon is altijd welkom.
- Naast de partner/vertrouwenspersoon is bezoek mogelijk tussen 14.00 en 20.00 uur.
Bezoek na de bevalling
- Bezoek is mogelijk na de bevalling. Overleg met de verpleegkundige wanneer het bezoek het best kan komen.
Neonatologie/NICU
Bezoekafspraken op de afdeling Neonatologie
Kijk hiervoor op de website van de afdeling Neonatologie
Bezoekafspraken
GeboorteHuis
Bezoekafspraken voor zwangeren en kraamvrouwen
- Partner/vertrouwenspersoon is altijd welkom.
- Naast de partner/vertrouwenspersoon is bezoek mogelijk tussen 14.00 en 20.00 uur.
- Bezoek is mogelijk na de bevalling. Overleg met de verpleegkundige wanneer het bezoek het best kan komen.
Neonatologie/NICU
Bezoekafspraken op de afdeling Neonatologie
Kijk hiervoor op de website van de afdeling Neonatologie
Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over COVID-19
- Ik heb een telefonische controle van mijn zwangerschap. Hoe gaat dit in zijn werk?
-
De poliklinische controles die telefonisch kunnen doen we telefonisch. Dagelijks worden de dossiers van alle zwangeren die een poliklinische afspraak hebben door gynaecologen beoordeeld. Zij beoordelen of je afspraak telefonisch kan. Afspraak blijft dat je telefonsich contact met ons opneemt bij klachten. Heb je vragen over de telefonische afspraak? Stuur dan een mail naar verloskunde@lumc.nl
- Ben ik besmet met het Corona-virus?
-
Op de website van het RIVM kun je zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neem je telefonisch contact op met je huisarts. Mocht je overwegen je verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.
- Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?
-
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens je zwangerschap is erg klein. Van de honderd zwangere vrouwen met corona, moeten er vier naar de intensive-care. Drie van deze vier vrouwen hebben intensieve beademing nodig. De kans dat een zwangere vrouw met corona naar de intensive-care moet is wel drie keer zo groot als bij een vrouw van dezelfde leeftijd die niet zwanger is.
Een zwangere vrouw met corona heeft een iets grotere kans op een vroeggeboorte. Dit komt waarschijnlijk doordat sommige vrouwen eerder bevallen met een keizersnede of worden ingeleid. Als de baby uit de buik is, kan de arts de vrouw beter behandelen.
- Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
-
Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).
- Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
-
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.
- Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
-
Overleg telefonisch met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.
- Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
-
Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van het ongeboren kind. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.
- Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19 heb?
-
Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om bij het geven van borstvoeding/kolven de volgende hygiënemaatregelen in acht te nemen:
- handen wassen en wassen van de borsten/tepels met water en zeep voordat de baby wordt aangeraakt en aangelegd
- vermijden dat tijdens het geven van borstvoeding de neus/mond wordt aangeraakt
- bij respiratoire klachten (hoesten/niezen) of koorts besmetting voorkomen door de baby zoveel mogelijk te bedekken, de hierbij gebruikte doek/lakentje moet na de voeding in de was .
Geef je kunstvoeding of afgekolfde moedermelk? Dan is het misschien beter om een gezond persoon dit aan de baby te laten geven.
- Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?
-
In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie, tenzij je voor Corona opgenomen bent geweest in het ziekenhuis.
Als je niet opgenomen bent geweest, kan de verloskundige de zwangerschap blijven begeleiden. Wat natuurlijk blijft gelden is dat je contact opneemt met je verloskundig zorgverlener als je klachten hebt. Denk bijvoorbeeld aan verminderde kindsbewegingen, hoofdpijnklachten, misselijkheid of bloedverlies. De verloskundigen en ziekenhuizen zijn gewoon bereikbaar.