Kwaliteit van zorg

Keurmerken

Baby friendly hospital Initiative

Het BFHI werd in 1991 gelanceerd door de WHO en UNICEF (United Nations Children's Fund), ter bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding in en door zorginstellingen. Het BFHI-programma is een vertaling van internationale beleidsafspraken naar de praktijk. De gezondheidszorg heeft daarmee een instrument om de best mogelijke zorg te verlenen in de begeleiding bij borstvoeding, de zogenaamde tien vuistregels. Ouders kunnen op basis van goede voorlichting een weloverwogen beslissing nemen hoe ze hun kind gaan voeden.

Stichting Zorg voor Borstvoeding

De stichting Zorg voor Borstvoeding is in 1996 door UNICEF Nederland opgericht om het 'Baby Friendly Hospital Initiative' (BFHI) in Nederland uit te voeren. Gezondheidszorginstellingen die de BFHI richtlijnen hebben ge├»mplementeerd kunnen hun borstvoedingsbeleid door de Stichting Zorg voor Borstvoeding laten toetsen. Het gaat om het geheel van beleid, deskundigheidsbevordering en vaardigheden. Niet alleen de procedures worden beoordeeld, maar ook de praktijk zoals zorgverleners en cli├źnten deze ervaren. Bij voldoende resultaat wordt het WHO/UNICEF Zorg voor Borstvoeding certificaat uitgereikt. Elke drie jaar vindt een hertoetsing plaats.

GeboorteHuis Leiden, de Neonatologie afdeling en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC zijn al geruime tijd 'Baby Friendly Hospital'.