Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Bijdragen aan vernieuwingWanneer u tijdens uw zwangerschap in het LUMC onder controle bent, kunt u door uw arts gevraagd worden om vrijwillig deel te nemen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek.
Meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek
In het LUMC onderzoeken we onder andere nieuwe behandelingen en vergelijken we bestaande behandelingen met elkaar. Vaak zijn dit grote onderzoeken waar meerdere ziekenhuizen aan meedoen. Andere onderzoeken zijn zo specialistisch dat deze alleen in het LUMC worden uitgevoerd. Al deze onderzoeken leiden tot waardevolle en onmisbare informatie die nodig is om de zorg te blijven verbeteren.
Hieronder kunt u aangeven welke situatie op u van toepassing is. U ziet dan welk onderzoek er mogelijk bij u past en wat deelname voor u betekent. Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige. Ook kunt u direct vrijblijvend contact opnemen met de onderzoeksmedewerkers van de afdeling verloskunde.
Liever uw vraag via whats app sturen? Dit kan naar de onderzoeksmobiel: 06-213 68 237
- Ik ben zwanger geworden doormiddel van eiceldonatie
-
U bent zwanger geworden doormiddel van eiceldonatie
U kunt mogelijk meedoen aan het DONOR-onderzoek
DONOR onderzoek
Omdat u zwanger bent geworden na eiceldonatie kunt u mogelijk meedoen aan het DONOR-onderzoek. In dit onderzoek wordt gekeken hoe het afweersysteem de groei van de baby accepteert. Immunologisch is de situatie bij een zwangerschap door eiceldonatie te vergelijken met de situatie zoals bij een getransplanteerd orgaan. Het orgaan is lichaamsvreemd ten opzichte van de ontvanger. Bij uw eiceldonatiezwangerschap is uw groeiende baby lichaamsvreemd ten opzichte van u. Toch is het mogelijk dat deze zwangerschap in stand blijft zonder dat er extra maatregelen genomen worden. Indien u meedoet aan het DONOR-onderzoek willen we onder andere graag uw bloed onderzoeken en na de geboorte uw placenta en navelstrengbloed zodat we kunnen bekijken hoe uw afweersysteem is aangepast om deze zwangerschap in stand te houden.
DONOR video
Lees verder (inclusief toestemmingsverklaring)
Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige. Ook kunt u direct vrijblijvend contact opnemen met de onderzoeksmedewerkers van de afdeling verloskunde.
- Ik ben bij een vorige zwangerschap vóór 34 weken bevallen
-
U bent bij een vorige zwangerschap vóór 34 weken bevallen
U kunt mogelijk meedoen aan het PC-onderzoek
PC-onderzoek
Bent u bij uw vorige zwangerschap te vroeg bevallen doordat uw baarmoedermond niet goed werkte? Of is uw baarmoedermond tijdens deze zwangerschap verkort? Misschien is het nodig om uw baarmoedermond extra te ondersteunen. Dit kan met een bandje (cerclage) of een ring (pessarium) om de baarmoedermond. In het PC-onderzoek kijken we wat het beste uw baarmoedermond ondersteunt en wat het minst ingrijpend is.
Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige. Ook kunt u direct vrijblijvend contact opnemen met de onderzoeksmedewerkers van de afdeling verloskunde.
Liever uw vraag via whats app sturen? Dit kan naar de onderzoeksmobiel: 06-213 68 237
- Ik ben zwanger van een tweeling
-
U bent zwanger van een tweeling
Bij een tweelingzwangerschap is de kans groter dat u te vroeg bevalt dan bij een eenlingzwangerschap. Het meten van de baarmoedermond (cervix) is hierin een belangrijke voorspellende waarde. Als u wil, mag u daarom extra metingen van uw baarmoedermond laten uitvoeren tussen 16 en 22 weken zwangerschap. Wilt u deze extra meting? Meld dit dan bij uw volgende controle.
Wanneer uw baarmoedermond korter is dan 38mm, wordt er nog geen standaardbehandeling aangeboden. Wel is er van twee verschillende behandelingen bekend dat ze effectief kunnen zijn in het voorkomen van een vroeggeboorte. In een groot landelijk onderzoek wordt het effect van deze twee behandelingen met elkaar vergeleken.
Is uw baarmoedermond korter dan 38 mm? Dan kunt u mogelijk meedoen aan het Quadruple P-onderzoek.
Quadruple P-onderzoek bij tweelingzwangerschap
Is uw baarmoedermond korter dan 38 mm en bent u zwanger van een tweeling? Dan willen we graag kijken op welke manier wij u het beste kunnen behandelen om de kans op een vroeggeboorte te verkleinen. In dit onderzoek vergelijken wij een behandeling met progesteron capsules (vaginaal, 1 keer per dag) en een behandeling met een ondersteunende ring om uw baarmoedermond (pessarium) met elkaar.
Bekijk onderstaande video:
Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige. Ook kunt u direct vrijblijvend contact opnemen met de onderzoeksmedewerkers van de afdeling verloskunde.
Liever uw vraag via whats app sturen? Dit kan naar de onderzoeksmobiel: 06-213 68 237
- Ik heb zwangerschapsdiabetes
-
U heeft zwangerschapsdiabetes
U kunt mogelijk meedoen aan het Sugar-dip-onderzoek
Sugar-dip-onderzoek
U heeft zwangerschapsdiabetes. Voor de behandeling van zwangerschapsdiabetes krijgt u een dieet en beweegadviezen die helpen om uw bloedsuiker te verlagen. Wanneer deze adviezen onvoldoende bij u helpen is het nodig om bloedsuikerverlagende medicijnen te gebruiken. Het medicijn insuline is op dit moment de gangbare eerste keus en wordt door middel van prikjes toegediend.
Naast insuline zijn er ook tabletten van een ander medicijn om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Deze worden in het buitenland al langere tijd gebruikt voor de behandeling van zwangerschapsdiabetes. In het Sugar-dip-onderzoek kijken we of de behandeling van zwangerschapsdiabetes met de bloedsuikerverlagende tabletten Metformine net zo goed werkt als de behandeling met insuline.
Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige. Ook kunt u direct vrijblijvend contact opnemen met de onderzoeksmedewerkers van de afdeling verloskunde.
Liever uw vraag via whats app sturen? Dit kan naar de onderzoeksmobiel: 06-213 68 237
- Ik ben opgenomen met weeën en ben tussen de 30-34 weken zwanger
-
U bent nu opgenomen met weeën en bent tussen de 30-34 weken zwanger
U kunt mogelijk meedoen aan het APOSTEL 8-onderzoek
APOSTEL 8-onderzoek
U bent opgenomen omdat u weeën heeft en/of omdat uw vliezen gebroken zijn tussen de 30 en 34 weken zwangerschap. U krijgt via een infuus medicijnen waarmee we proberen uw weeën voor twee dagen te remmen. Maar is dit eigenlijk wel zinvol? Is het niet beter om het spontane beloop van uw bevalling af te wachten? Dit is een vraag waar we in het landelijke APOSTEL 8-onderzoek antwoord op willen krijgen.
Als u meedoet, krijgt u tijdens uw ziekenhuisopname twee dagen een infuus met weeën remmende medicijnen óf een infuus met placebo (een niet-werkzaam middel). U en uw arts weten niet wat u krijgt. Wij vragen u twee keer een vragenlijst in te vullen. Achteraf kijken we wanneer uw baby geboren wordt nadat u het infuus kreeg en of de baby bij de geboorte gezond is. Verder worden er geen aanvullende onderzoeken gedaan bij u of uw baby.
APOSTEL8 video V2.0 NL
Lees verder Nederlands
Apostel 8 video Engels
Lees verder Engels
Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige. - Er is deze zwangerschap een TRAP-sequentie vastgesteld
-
Er is deze zwangerschap een TRAP-sequentie vastgesteld
U kunt mogelijk meedoen aan het TRAPIST-onderzoek
TRAPIST-onderzoek
Bij uw tweelingzwangerschap is een Twin Reversed Arterial Perfusion (TRAP) sequentie (omgekeerde bloedomloop) vastgesteld waarvoor een behandeling is aangeboden. De behandeling die nodig is, bestaat uit het dichtmaken van bloedvaatjes naar de zo geheten co-twin. Wanneer u in aanmerking komt en deelneemt aan dit onderzoek zal deze behandeling plaatsvinden, maar er wordt door loting bepaald of u vroeg in de zwangerschap (tussen de 12-14 weken) of laat in de zwangerschap (tussen de 16-18 weken) deze behandeling zal ondergaan. Zo willen we onderzoeken wat het beste moment is om deze behandeling uit te voeren.
Heeft u vragen over de informatie? Bespreek dit dan met uw arts van het foetale behandelteam.
Verdere informatie over foetale aandoeningen, behandelingen en lopende onderzoeken zijn voor zowel patiënten als zorgverleners terug te vinden op de website van FetusNed. Dit is een samenwerkingsinitiatief van de universitaire centra in Nederland op het gebied van foetale therapie.
- Mijn baby is (te) klein voor de zwangerschapsduur
-
Uw baby is (te) klein voor de zwangerschapsduur
U kunt mogelijk meedoen aan het DRIGITAT-onderzoek
DRIGITAT- Cohort- onderzoek
Is uw baby van nature klein, zonder groeibeperking?
In het DRIGITAT- Cohort- onderzoek volgen we zwangere vrouwen met een kleine baby zonder dat er een groeibeperking lijkt te zijn. Hiermee hopen we in de toekomst een beter onderscheid te kunnen maken tussen gezonde kleine baby’s en baby’s die te klein zijn door een groeibeperking.
Als u ons bij dit onderzoek wil helpen vragen wij u of wij gegevens van u en uw baby mogen vervolgen en of we 1 buisje bloed bij u mogen afnemen.
Lees verder (Cohort- onderzoek)
Drigitat video cohort V1.0
Is uw baby klein door een groeibeperking?
In het DRIGITAT-randomisatieonderzoek kijken we of het beter is om baby’s die klein zijn door een groeibeperking eerder geboren te laten worden of juist niet.
Als u ons bij dit onderzoek wil helpen zal geloot worden of uw baby eerder geboren zal worden of dat de bevalling wordt afgewacht. Ook vragen wij u of we gegevens van u en uw baby mogen vervolgen en of we 1 buisje bloed bij u mogen afnemen.
Lees verder (Randomisatie- onderzoek)
DRIGITAT RCT video
Bent u benieuwd of u kunt meedoen? Bespreek dit dan met uw arts of echoscopist. Ook kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van de onderzoeksmedewerkers van de afdeling verloskunde.
Liever uw vraag via whats app sturen? Dit kan naar de onderzoeksmobiel: 06-213 68 237