Regelgeving bij kinderen
Een belangrijke wet in de zorgverlening is de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). In deze wet staan onder andere de rechten en plichten van patiënten en hulpverleners. Belangrijke onderwerpen in deze wet zijn ‘de informatieplicht’ en ‘het geven van toestemming’. In het ziekenhuis noemen we dit ‘informed consent’. Het geven van informatie (de informatieplicht) betekent dat patiënten van de hulpverlener alle informatie krijgen over hun medische behandeling en/of onderzoek.
Ook bespreekt de arts andere zaken met u en uw kind. Bijvoorbeeld de te verwachten risico’s en de gevolgen daarvan voor de gezondheid van uw kind, de mogelijke andere behandelingsmogelijkheden en de vooruitzichten.
Toestemmingsvereiste
Hulpverleners moeten voor elke medische handeling die ze uit willen voeren bij uw kind toestemming vragen aan u als ouder. Dit heet de toestemmingsvereiste. U heeft van uw arts de informatie gekregen om tot een juiste beslissing te komen.
Er zijn handelingen die onderdeel zijn van de totale behandeling waarvoor u toestemming gegeven hebt. Bijvoorbeeld standaard bloedafnames en het inbrengen van infusen. De artsen en verpleegkundigen gaan ervanuit dat zij zonder tegenbericht uw toestemming voor deze handelingen hebben. Ook in spoedeisende situaties zullen zij eerst in het belang van uw kind handelen. Daarna stellen zij u hiervan op de hoogte.
Kinderen tot 12 jaar
Kinderen tot 12 jaar mogen niet zelf beslissen over hun medische behandeling. Dit betekent dat u als ouders de informatie krijgt. Aan uw kind (ook als het heel jong is) wordt natuurlijk wel op een begrijpelijke manier uitgelegd wat er gaat gebeuren.
Kinderen tussen 12 en 16 jaar
Voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar wordt ervan uitgegaan dat zij hun eigen situatie kunnen overzien en een eigen mening hebben. Daarom is voor een behandeling zowel van de ouders als van het kind toestemming nodig. Wanneer ouders en kind het niet met elkaar eens zijn zal de hulpverlener over het algemeen doen wat het kind vraagt. Dit onder de voorwaarde dat hij of zij het kind voldoende in staat acht deze beslissing te nemen.
Kinderen vanaf 16 jaar
In de WGBO worden kinderen vanaf 16 jaar gelijkgesteld aan volwassenen. Zij beslissen dus zelf over hun medische behandeling.
Bloedtransfusie
Het is mogelijk dat uw kind tijdens de opname bloed toegediend krijgt. Voor meer informatie over bloedtransfusies, zie de Folder:"Bloedtransfusie" Het bloed komt van de Stichting Sanquin, zie voor meer informatie: "Bloed krijgen".
Bij eventuele onduidelijkheden kunt u terecht bij een van de artsen of verpleegkundigen die bij de behandeling van uw kind betrokken zijn. Voor meer informatie rondom rechten van het kind en regelgeving verwijzen we u naar Stichting kind en ziekenhuis.