De Onycho trial

Onderzoek naar de behandeling van schimmelnagels
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet onderzoek naar de behandeling van schimmelnagels. We onderzoeken twee geneesmiddelen die op de nagel zelf aangebracht moeten worden. Op deze website vindt u belangrijke informatie over dit onderzoek.  

    

Gesloten voor nieuwe deelnemers
Tot recent waren wij op zoek naar deelnemers, maar inmiddels is het benodigde aantal deelnemers bereikt.

Waarom onderzoek naar de behandeling van schimmelnagels?
Schimmelnagels komen veel voor, meestal van de grote teennagel. Het geneest waarschijnlijk niet of zeer zelden spontaan en is vaak erg hardnekkig. De wetenschappelijk bewezen, meest effectieve behandeling is het slikken van een antischimmelkuur voor minimaal drie maanden, soms langer. Dat is niet alleen lang, er bestaat ook nog een kleine kans op vervelende of soms ernstige bijwerkingen zoals huiduitslag of problemen met de lever. Hoewel mensen van alles proberen om er van af te komen en er van alles te koop is bij de drogist, zijn de meeste van deze behandelingen niet goed wetenschappelijk onderbouwd. Uit eerdere onderzoeken komen enkele geneesmiddelen naar voren die mogelijk wel effectief kunnen zijn, waaronder miconazol en amorolfine. Toch weten we van beide middelen niet goed hóe effectief ze daadwerkelijk zijn in de praktijk. Vandaar dit onderzoek.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Dit onderzoek is specifiek gericht op mensen met milde tot matig ernstige vormen van schimmelnagels, omdat we weten dat uitgebreidere vormen bij voorbaat niet of niet voldoende zullen reageren op lokale middelen zoals wij die wij onderzoeken. ‘Lokaal’ wil hier zeggen dat het op de nagel zelf moet worden aangebracht. We vergelijken twee lokale middelen, miconazol en amorolfine, met een zogenoemde ‘placebo’, een middel zonder werkzame stof. Deze placebogroep is noodzakelijk om vast te stellen dat het eventuele effect van behandeling het gevolg is van de werkzame stof (miconazol en amorolfine) en niet van toeval zoals bij een placebo het geval zou zijn. De behandeling c.q. de looptijd van dit onderzoek is 6 maanden voor iedere deelnemer.

Vragen of interesse?
Voor vragen kunt u contact met ons opnemen bij voorkeur per email.

Onderzoeksteam
R.M. Watjer, huisarts in opleiding en onderzoeker

Dr. T.N. Bonten, huisarts en onderzoeker
Dr. J.A.H. Eekhof, huisarts en projectleider
Prof. dr. M.E. Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde
Medewerkers Onderzoekscentrum (OZC), afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde en student-assistenten

Contact
Telefoon: 06 - 29390492

Email: schimmelnagels@lumc.nl
Website: www.lumc.nl/schimmelnagels