FIT studie

FIT studie

De ‘Fasting In diabetes Treatment’ studie (FIT studie) is een onderzoek naar een dieet dat vasten nabootst bij patiënten met Diabetes Mellitus Type 2 (DM2). We willen hiermee een nieuwe behandeling onderzoeken voor patiënten met DM2, waarbij deelnemers een specifiek dieet volgen.

Algemene informatie

Onderzoek laat zien dat vasten een verbetering kan geven bij DM2, echter blijkt dit in de praktijk vaak moeilijk vol te houden. Daarom is er een ‘fasting mimicking diet’ ontworpen. Dit dieet bootst het patroon van vasten na, door een gebrek aan ‘snelle suikers’ en een laag eiwitgehalte, waardoor het lichaam vet gaat verbranden. Het voordeel van dit dieet is dat mensen toch 3 maaltijden per dag krijgen. Ook hoeft het maar vijf dagen (achter elkaar) per maand gebruikt te worden. Eerder onderzoek bij gezonde personen heeft laten zien dat dit dieet zorgt voor een lager suikergehalte van het bloed en dat deze personen gewicht verliezen.

Wij onderzoeken momenteel of dit dieet ook gebruikt kan worden in de behandeling van patiënten met DM2, bijvoorbeeld door het verbeteren van het HbA1c (lange termijn suikergehalte) en het verminderen van de gebruikte medicatie. Het onderzoek duurt in totaal een jaar. De helft van de deelnemers zal het ‘fasting mimicking diet’ 12 maanden lang, vijf achtereenvolgende dagen per maand gebruiken. De andere helft ontvangt de gebruikelijke zorg via de huisarts.

Informatie voor patiënten

We zijn nog steeds op zoek naar deelnemers voor de FIT studie! Als u suikerziekte heeft, oftewel Diabetes Mellitus Type 2 (DM2), dan zou u mee kunnen doen met de FIT studie. We zoeken nog patiënten in de regio Leiden die alleen metformine gebruiken of die nog geen medicatie innemen voor de suikerziekte. Gebruikt u andere medicatie voor de suikerziekte, bijvoorbeeld gliclazide of insuline, dan is het helaas niet mogelijk om deel te nemen. Er zijn ook een aantal andere redenen waarom het niet mogelijk is om deel te nemen, bijvoorbeeld ernstige problemen met de nieren. Bent u geïnteresseerd in de FIT studie en wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met arts-onderzoekers Elske van den Burg of Marjolein Schoonakker door een mail te sturen naar fit@lumc.nl.

Informatie voor huisartsen

We zoeken momenteel nog huisartspraktijken in de regio Leiden die deel willen nemen aan de FIT studie. Momenteel zijn er al 14 enthousiaste huisartsenpraktijken betrokken, die hebben bijgedragen aan de werving van de tot nu toe 66 geïncludeerde proefpersonen (augustus 2019). We streven naar 100 inclusies.

Als u deelneemt met uw praktijk, dan vragen we u om geschikte deelnemers voor de FIT studie te selecteren. Hierbij ontvangt u ondersteuning van het onderzoeksteam, zodat het u weinig tijd kost. Voor inclusie zoeken we patiënten met DM2 die behandelt worden met metformine of alleen leefstijladviezen. Gedurende het jaar dat uw patiënten deelnemen aan het onderzoek, gaat u door met de gebruikelijke diabeteszorg in samenwerking met uw praktijkondersteuner. Het onderzoek zelf verloopt in zijn geheel in het LUMC.

Bent u geïnteresseerd om met uw huisartsenpraktijk deel te nemen aan de FIT studie, of heeft u een bepaalde patiënt in uw gedachten van wie u denkt dat deze geschikt is en deel zou willen nemen? Neem dan contact op met een van de arts-onderzoekers via fit@lumc.nl.

Contactpersonen

Elske van den Burg en Marjolein Schoonakker (fit@lumc.nl)

Onderzoekers

Drs. E.L. van den Burg, onderzoeker en huisarts in opleiding
Drs. M.P. Schoonakker, onderzoeker en huisarts in opleiding
Dr. P.G. van Peet, senior onderzoeker en huisarts
Prof. dr. H.J. Lamb, senior onderzoeker en radioloog
Prof. dr. M.E. Numans, projectleider en huisarts
Prof. dr. H. Pijl, projectleider en internist