Prof.dr.ir. Jaap Harlaar

Vakgebied(en)

  • Klinische biomechanica

Introductie

Per 1 april 2020 is Prof.dr.ir. Jaap Harlaar benoemd tot hoogleraar Klinische Biomechanica. Hij is al hoogleraar Clinical Biomechatronicsin de TU Delft, vakgroep 3ME.

In zijn onderzoek heeft Jaap Harlaar zich altijd gericht op het verbeteren van de mobiliteit van mensen met aandoeningen van het bewegingsapparaat. Functionele diagnostiek met als doel het blootleggen (/objectiveren /kwantificeren) van de etiologie gebaseerd op biomechanische/spierfysiologische/electrofysiologische metingen stonden daarbij centraal. Zijn visie is om dit succesvol te laten zijn door het dicht bijeenbrengen van onderzoekers en clinici, om door een soort “co-creatie” proces tot een optimale oplossing te komen, dwz. één die gebaseerd is op (technisch- )wetenschappelijk gedegen uitgangspunten én klinische betekenisvol is.

Hij is tevens onderwijsdirecteur Klinische Technologie. Hierbij kwam zijn visie om de techniek naar de kliniek te brengen recent, tijdens de sars-cov2 epidemie, tot uiting. Hij heeft samen met KT studenten  in 3 weken tijd een beademingsmachine ontwikkeld met “vitale” onafhankelijke Nederlandse producten. 


Links


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 1

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Postbus 9600
2300 RC Leiden

E-mail: j.harlaar@lumc.nl