Yvonne Schaareman, dialyse-verpleegkundige

Om 9.00 uur komt Yvonne Schaareman binnen. Er staan gelijk drie patiënten voor haar klaar; vocht uit de buik laten lopen bij een OK-patiënt, een handmatige wissel van het dialysaat van een dialysepatiënt en een thuisdialyse inplannen. Een half uur later begint de poli. “Het is hier soms rennen en vliegen,” vertelt Yvonne. “Maar vervelen doe je je nooit!”

Op zoek naar meer uitdaging
Al acht jaar is Yvonne een van de vaste gezichten van de verpleging op de afdeling Dialyse in het LUMC. Tijd voor een andere afdeling? Nee, daar peinst ze niet over. “Ik heb twaalf en een half jaar in een ander ziekenhuis als verpleegkundige gewerkt. Het werk vond ik leuk, maar de werkdruk was erg hoog. Ik ging op zoek naar meer verdieping en een academisch ziekenhuis, zoals het LUMC, sprak me aan. Hier heb ik de opleiding voor Dialyse-verpleegkundige gedaan en dat was een schot in de roos.”

Een band opbouwen
Patiënten die op de afdeling Dialyse binnenkomen hebben chronisch een niet of nauwelijks werkende nierfunctie. Dit betekent voor Yvonne dat ze patiënten zo’n drie keer per week ziet om ze aan te sluiten op de dialysemachine (hemodialyse). “En dat maakt het werk zo leuk. Je bouwt echt een band op met deze patiënten.” Maar ook thuisdialyse is een optie. “Bij deze vorm van dialyseren train je de patiënt om dit zelf te doen. Wanneer de patiënten thuis starten met dialyseren ben ik of één van mijn collega’s er de eerste keer bij. Vervolgens zie je ze elke zes weken in het ziekenhuis. Zo blijf je nauw bij hun proces betrokken.”

Zo comfortabel mogelijk
En dat geeft een patiënt ook veel vertrouwen. “Soms heb je patiënten die na een aantal jaar dialyseren aangeven dat ze het niet meer zien zitten. Uiteindelijk kiezen ze ervoor de behandeling te stoppen, wetende dat ze dan overlijden. Je gaat vervolgens een traject in waarbij je ze zo comfortabel mogelijk ondersteund. En dat maakt het werk zo mooi; de patiënt neemt jou in vertrouwen en betrekt je in deze fase.” Toch moet Yvonne beamen dat je wel stevig in je schoenen moet staan op deze afdeling. Je behandelt namelijk voor langere tijd patiënten waarvan je weet dat ze niet beter worden. “Maar daar stel je je op in. En je kan juist veel voor ze betekenen in deze laatste fase van hun leven.”

Kennis uitwisselenOm na al die jaren haar werk wel spannend te houden blijft Yvonne zich richten op de verbreding van haar functie. Zo richt ze zich op scholing en het ontwikkelen van lesmateriaal voor haar toekomstige collega’s. “Vorig jaar ben ik doorgegroeid naar expert-verpleegkundige en dat houdt in dat ik meer verantwoordelijkheid heb. Daarnaast ben ik coördinator van de thuisdialyse.” Ook bij nieuwe projecten wordt ze betrokken. “Er komt bijvoorbeeld een nieuw systeem en ik zit in de projectgroep om hier het beste uit te halen. Je wisselt kennis uit met collega’s en houdt de uitdaging erin. Dus als het aan mij ligt blijf ik hier tot mijn pensioen!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!