Verpleegkundig expert

Mirella de Mol

Ze combineert het beste van twee werelden, zoals ze zelf zegt. Want als verpleegkundig expert spendeert ze de helft van haar tijd aan de patiëntenzorg en de andere helft aan kwaliteitsprojecten en het uitvoeren van verbetertrajecten. En die verdeling van taken vindt Mirella de Mol een belangrijke meerwaarde van de rol als verpleegkundig expert. “Als je iets hoort op de vloer kun je daar gelijk op acteren. Dat vind ik het leukste aan mijn werk.”

De weg naar verpleegkundig expert ontstond vanuit een zoektocht naar nieuwe uitdagingen. En dat lijkt een centraal thema te zijn in de loopbaan van Mirella. “Voor ik verpleegkundig expert werd, was ik senior verpleegkundige. Die seniorrol heb ik ook aangegrepen toen ik als verpleegkundige naar een nieuwe uitdaging zocht.” Zodoende ook in de switch van senior verpleegkundige naar verpleegkundig expert. 

Verpleegkundig expert
Maar wat houdt een rol als verpleegkundig expert nu in en hoe verschilt die met andere rollen als verpleegkundige? Mirella legt het ons uit: “Als verpleegkundige werk je alleen in de patiëntenzorg. Als senior verpleegkundige draag je ook een deel van je tijd bij aan kwaliteitsprojecten en verbetertrajecten. In die functie speel je een rol in één á twee aandachtsgebieden. Als verpleegkundig expert duik je juist nog meer in die kwaliteitshoek. Jij overziet alle aandachtsgebieden en spendeert echt de helft van je tijd aan dit soort projecten.”

Het overzien van al die projecten en aandachtsgebieden; het weten wat er afdelingsoverstijgend speelt op verpleegafdelingen, dat maakt dat Mirella een belangrijke bron van kennis is van haar afdeling en het LUMC. Maar juist ook doordat zij als expert de helft van haar tijd nog steeds op de vloer loopt en zorg verleent aan patiënten, maken dat zij ook de kennis behoudt van de praktijk en hoe ze die kennis kan toepassen in de kwaliteitsprojecten waar ze aan werkt: “Als verpleegkundig expert verdeel je je taken op een manier dat je dichtbij de werkelijkheid staat. Dichtbij de vloer staan zorgt dat je weet wat er in de praktijk nodig is en wat er geïmplementeerd moet worden aan kwaliteits- en verbetertrajecten.” 

"Een universitair medisch centrum is zo gericht op zelfontwikkeling, als je ambitie hebt, kan het."

Mirella de Mol

Ontwikkeling
Een kwaliteitsproject waar Mirella een belangrijke rol in speelt is de onlangs opgezette nascholing van verpleegkundigen op het gebied van leverziekten. “De leverpatiënten die we zien op het Transplantatiecentrum zijn een vak apart. De complexiteit van leverziekten is enorm en vaak zijn deze aandoeningen ingrijpend. De zorgvraag ten opzichte van verpleegkundigen is dan vaak ook veeleisend. Om die reden is het belangrijk dat verpleegkundigen zich ook echt goed thuis voelen in de materie en zichzelf kundig genoeg wanen om die benodigde zorg te kunnen leveren. Met het nascholingsprogramma helpen wij verpleegkundigen van hier, de thuiszorg en andere ziekenhuizen hierbij.” En tot nu toe is het programma dermate goed ontvangen dat er ook nagedacht wordt over een nascholingsprogramma gericht op nierziekten. 

Zo ontwikkelen verpleegkundigen zich aan de hand van hun collega verpleegkundigen. Een prachtig samenspel tussen teamleden die elkaar beter maken. Maar ook zelfontwikkeling is wat Mirella betreft een van de speerpunten van het LUMC. “Ik kan van zoveel dingen proeven en bepalen welke richting ik op wil. Wil ik bijvoorbeeld mezelf meer ontwikkelen richting kwaliteitsadviseur? Of wil ik wellicht teamleider op de vloer worden? Het kan allemaal. Ik krijg van het LUMC alle ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en heb nooit het gevoel dat ik stilsta. Een universitair medisch centrum is zo gericht op zelfontwikkeling, als je ambitie hebt, kan het.”

Word jij mijn nieuwe collega?