Obstetrie-verpleegkundige

Hadewych Kuijpers

Hadewych is obstetrieverpleegkundige in het GeboorteHuis en vindt het mooi dat zij tijdens haar werk bij een van de meest intieme moment uit het leven van ouders betrokken is. “De bevalling en geboorte is een bijzondere gebeurtenis in het leven van de moeder en haar partner. Dat blijf ik uniek en mooi vinden. Iedere keer weer.” Dit is ook de reden dat Hadewych al sinds 1997 als obstetrieverpleegkundige werkt.

Het gezin staat centraal
“Ik zorg dat tijdens de bevalling alles op rolletjes verloopt: ik assisteer de verloskundige of arts bij de bevalling en bied tijdens de bevalling ondersteuning aan de barende en haar partner.  En na de bevalling ben ik verantwoordelijk voor de zorg voor zowel de moeder als de pasgeborene.” Dit is de zorg die Hadewych te allen tijde geeft, maar in haar carrière heeft Hadewych ook veel ontwikkelingen meegemaakt. Zo veranderde het AZL in het LUMC, groeide de afdeling Verloskunde uit tot het GeboorteHuis Leiden en werd de afdeling samengevoegd met de afdeling Verloskunde van het Diaconessenhuis.  “Nu ligt iedere patiënt in een eigen luxe kamer en hebben we gezinsgerichte zorg. We leveren gastvrije op het gezin afgestemde zorg  waarbij we uitgaan van een samenwerking  tussen moeder, partner, baby , gezin en zorgverleners. Kortom, het gezin staat centraal.”

Nog een ontwikkeling binnen gezinsgerichte zorg is de Medium Care. Voorheen lagen de baby’s met extra zorg op een aparte kamer, maar nu worden deze Medium Care baby’s verzorgd op de kamer van de moeder: “Wij merken dat dit fijner is voor zowel de moeder als de baby.” Maar voordat Hadewych op de Medium Care mocht werken, moest zij hier een bijscholingscursus voor volgen. “De baby’s die op de Medium Care liggen, hebben extra zorg nodig. Stel, een baby wordt met 34 weken geboren, dan moet deze baby op temperatuur blijven. Wij helpen hem daarbij; we leggen hem in een warmtebedje, controleren zijn temperatuur en observeren de hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte met behulp van een monitor. We houden de baby goed in de gaten en geven de baby soms bijvoeding of een maagsonde.”

"Ik raak hier nooit uitgeleerd"

Hadewych Kuijpers

Breed inzetbaar
Naast dat Hadewych op de kraamafdeling, verloskamers en Medium Care werkt, werkt zij sinds kort ook op de Triage. Op de Triage komen telefoontjes binnen van bijvoorbeeld zwangere vrouwen, kraamvrouwen, artsen, verloskundigen en gynaecologen met vragen of acute gezondheidsklachten: “Wij zijn als het ware de eerste opvang. Tijdens het gesprek ga ik achterhalen wat er aan de hand is, dit wordt ook wel triageren genoemd.” Uiteindelijk beslist Hadewych of de patiënt langs moet komen of nog thuis kan blijven. “En soms is de situatie zo acuut dat ik direct een ambulance erop afstuur.”

Hadewych werkt ook met patiënten uit het hele land. Dit is omdat het LUMC gespecialiseerd is in bepaalde behandelingen, zoals bijvoorbeeld de intra-uteriene bloedtransfusie. “Deze behandeling is voor moeders die tijdens de zwangerschap irregulaire antistoffen aanmaken. Ze kunnen het bloed van het kind afbreken, waardoor er bloedarmoede kan ontstaan bij de baby.  In dat geval moet de baby een bloedtransfusie in de buik krijgen.” Tijdens de ziekenhuisopname bereidt Hadewych de moeder voor op de ingreep  en verzorgt zij haar na de behandeling.

Het GeboorteHuis is een acute afdeling die 24/7 bereikbaar is. De zwangerschappen en bevallingen zijn vaak medisch en soms ook complex, maar dit zorgt ervoor dat Hadewych iedere dag voor nieuwe uitdagingen staat: “Ik raak hier nooit uitgeleerd.”

Word jij mijn nieuwe collega?