NICU-verpleegkundige

Amber van Duijn

Onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’ schreef verpleegkundige Amber van Duijn zich in voor de opleiding tot IC Neonatologie verpleegkundige (NICU-verpleegkundige) bij het LUMC. En met succes! Ze werd aangenomen en is inmiddels volop aan het werk: “Het is dankbaar en betekenisvol werk dat mij iedere dag opnieuw voldoening geeft.”

Eerder werkte Amber in een perifeer ziekenhuis op de Longafdeling, toen zij per toeval de opleiding NICU-verpleegkundige bij het LUMC zag. Ze bezocht een open avond en besloot er volledig voor te gaan “Ik mocht een dag meelopen en dit was zo een positieve ervaring dat ik besloot te solliciteren naar een opleidingsplek. Ik mocht op gesprek komen en diezelfde middag werd ik nog gebeld dat ik was aangenomen.”

Opleiding tot NICU-verpleegkundige
De opleiding duurt vijftien maanden. Voorafgaand aan de opleiding heeft Amber een aantal maanden voorgewerkt in het GeboorteHuis Leiden: “Tijdens deze periode leer je gezonde neonaten te verzorgen en dit is ook direct een goede basis voor je opleiding’. Na deze voorwerkperiode kon Amber starten met haar opleiding welke is onderverdeeld in verschillende patiëntencategorieën. Zo begon Amber haar opleiding met het onderdeel High-Care, waarbij ze leerde een zieke neonaat met een high-care zorgzwaarte te verzorgen. Vervolgens volgde het onderdeel Post-IC en sloot ze de opleiding af met het onderdeel IC Neonatologie. “Dit laatste onderdeel is landelijk georganiseerd, waardoor je met NICU-verpleegkundigen uit allerlei andere ziekenhuizen studeert.” Gedurende haar opleiding, werkte Amber gewoon mee op de NICU-afdeling: “Het eerste half jaar word je uiteraard intensief begeleid door je werkbegeleider en collega’s. Uiteindelijk ben je er klaar voor om zelfstandig aan de slag te gaan.”  

Gezinsgerichte zorg
Dat Amber de opleiding bij het LUMC volgt is eigenlijk niet zo gek, aangezien de NICU-afdeling een van de tien Neonatale IC-centra in Nederland is. De afdeling werkt nauw samen met GeboorteHuis Leiden en samen vormen zij de verpleegeenheid Perinatologie, waar gezinsgerichte zorg voorop staat. “Baby’s die te vroeg geboren worden of een aangeboren afwijking hebben, komen veelal ter wereld in ons GeboorteHuis Leiden. Daarna worden ze direct overgebracht naar onze NICU,” vertelt Amber. De NICU-afdeling is gespecialiseerd in aangeboren hartafwijkingen, rhesus-antagonisme en TTTS (Twin-to-twin transfusion syndrome). In de praktijk betekent dit dat we patiënten behandelen en verzorgen uit heel Nederland. “Soms liggen baby’s voor langere tijd op de NICU. En in deze tijd bouw je een intensieve band op met de ouders, waarbij je samen het kind leert kennen.”

“Ik kan iets betekenen voor het kind, en voor de ouders: dat vind ik het mooiste aan mijn werk.”

Amber van Duijn

Intensieve zorg
Op de NICU liggen premature of pasgeborene baby’s die intensieve zorg nodig hebben: “Tijdens je dienst verpleeg je vaak twee baby’s en soms, afhankelijk van de zorg die zij nodig hebben, één baby.” Zo is iedere ochtend een uitgebreid zorgmoment waarbij we de baby’s ook wegen. Daarnaast worden de vitale functies van de baby’s elke twee uur  uitgebreid gecontroleerd en worden ze om de vier uur verzorgd. Amber werkt daarbij nauw samen met artsen en collega verpleegkundigen. “Dat vind ik het bijzondere aan onze afdeling. We werken echt samen en maken met elkaar een plan waarbij uiteraard het doel is het kind zo goed mogelijk te verzorgen en stabiel te krijgen.”

Dankbaar
Wanneer intensieve zorg niet meer noodzakelijk is, wordt het kind overgebracht naar een regionaal ziekenhuis of mag het naar huis: “Op dat moment bereiden we de ouders natuurlijk voor. We realiseren ons in wat voor heftige situatie de ouders zich bevinden en hoe groot de stap is om met hun kind naar een ander ziekenhuis te gaan of zelfs naar huis.”


Niet alleen vindt Amber het dynamisch en betekenisvol werk, maar bovenal dankbaar werk: “Soms zien we na een jaar het kind terug tijdens een follow-up afspraak op de polikliniek of sturen de ouders per e-mail foto’s van het kind. Op zo’n moment realiseer je je nog meer waarom en waarvoor je dit werk met plezier doet.

Word jij mijn nieuwe collega?