Yvonne Pronk, SEH-verpleegkundige

Kort en intensief contact met patiënten, op de momenten dat ze je het hardst nodig hebben. Dat omschrijft het werk op de Spoedeisende Hulp (SEH) volgens SEH-verpleegkundige Yvonne Pronk het best. “Vaak is het een hele heftige gebeurtenis voor patiënten als ze bij ons op de afdeling binnenkomen. Als verpleegkundige ben je op dat moment heel belangrijk voor de patiënt. Je bent hun steun en toeverlaat.”

Hoewel Yvonne als ervaren SEH-verpleegkundige inmiddels niet meer zo snel ergens van schrikt of opkijkt, realiseert ze zich dat het voor een patiënt heel heftig kan zijn. “Het herkennen en erkennen hiervan is dan ook heel belangrijk”, vertelt ze. “Voor ons is bijvoorbeeld een gebroken enkel niet iets heel opmerkelijks, maar een patiënt heeft misschien wel een hele nare ervaring achter de rug en gaat nog een lang revalidatieproces tegemoet. Ook dit soort dit soort ongevallen behandelen we daarom met veel aandacht.” En die aandacht en zorg is intensief, maar soms ook heel kort. “Het kan zijn dat je volledig gefocust bent op de patiënt met de gebroken enkel en een paar minuten later wordt opgeroepen om klaar te staan voor een reanimatie. Daar sta je vervolgens met diezelfde focus en aandacht. Dat maakt het werk zo afwisselend en bijzonder.”

Samenwerking
Wat het werk op de SEH nog meer uniek maakt is het teamgevoel. “Of je nu schoonmaker, administratief medewerker, verpleegkundige of arts bent; bij ons op de afdeling is iedereen gelijk. Iedereen telt mee en wordt net zo hard gewaardeerd.” En dat kan ook bijna niet anders, want op de SEH is samenwerken het allerbelangrijkst. Zo vertelt Yvonne over haar stip-diensten, waarin ze als coördinator op de afdeling fungeert. “De ambulancedienst belt via de spoedlijn en geeft aan er bijvoorbeeld over tien minuten te zijn met een reanimatie. Als stip-verpleegkundige is het dan jouw taak om alles goed voor te bereiden. Je bekijkt de eventuele voorgeschiedenis van de patiënt, regelt het opvangteam en zorgt dat de traumakamer gereed is. Het opvangteam bestaat in ieder geval uit een arts en een verpleegkundige, maar afhankelijk van de situatie moet je misschien ook wel een cardioloog, neuroloog of ic-arts oproepen.”

Leren en ontwikkelen
Vervolgens komt de patiënt binnen en als verpleegkundige blijf je de gehele tijd bij de patiënt. “Je zorgt voor de medicatie, infusen en houdt de vitale functies in de gaten.” Nu praat Yvonne heel gemakkelijk hierover, maar ook zij heeft stapsgewijs de grote van de trauma’s en haar verantwoordelijkheden als verpleegkundige opgebouwd. “Voor de gespecialiseerde opleiding tot SEH-verpleegkundige is het een vereiste dat je in ieder geval al een jaar werkervaring op een verpleegafdeling binnen het ziekenhuis hebt opgedaan. Vervolgens start je de opleiding van anderhalf jaar. In deze tijd bouw je op van meekijken tot zelf handelen. Eerst bij kleine incidenten en vervolgens onder begeleiding ook bij trauma’s. Er is veel aandacht voor leren en ontwikkelen, maar ook voor het nabespreken van minder leuke gebeurtenissen. Zo groei je langzaam aan steeds verder en zelfverzekerder in je rol.”

Bovendien hoeft verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp geen eindstation van je carrière te zijn. Het LUMC biedt vele mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen en opleidingen te volgen. Zo start Yvonne met de opleiding tot forensisch verpleegkundige. Dit houdt in dat ze zich meer gaat richten op het herkennen van seksueel of huiselijk geweld en psychiatrische patiënten. “Op de SEH kom je dit best vaak tegen, maar het is lastig te herkennen. Ik vind dit super interessant en wil me hier graag in verdiepen. Bovendien kan ik vervolgens mijn collega’s weer scholen over dit onderwerp.” En ook in dit geval benadrukt Yvonne weer dat het niet alleen gaat om verpleegkundigen onderling. “Iedereen op de afdeling is betrokken en behandelt elkaar als gelijke. Of het nu gaat om scholing, patiëntenzorg of bij het verwerken van heftige situaties. Op de SEH weet je altijd dat je een heel team achter je hebt staan.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!