Veronique van Noort, kinderverpleegkundige

Veronique van Noort is senior kinderverpleegkundige op de Polikliniek Kindergeneeskunde. Zij werkt met kinderen tussen de 0 en 18 jaar oud: “Ieder kind is in elke fase anders. Je hebt te maken met kleine kinderen, maar ook jongvolwassenen. Het is een uitdaging om iedere keer opnieuw te ontdekken hoe ik het kind en de ouders het beste kan benaderen en begeleiden.”

Op de polikliniek Kindergeneeskunde komen spoedpatiënten met niet levensbedreigende aandoeningen: “Ik vang in samenwerking met de kinderarts deze spoedpatiënten op, voer de controles uit en bied de zorg die nodig is aan het kind en ouders”. Ook komen op de polikliniek patiënten voor spreekuren bij de artsen voor verschillende subspecialismen. Ik begeleid vooral de IHOB - patiënten (immunologie, hematologie, oncologie en beenmergtransplantatie).“Deze patiënten zie ik regelmatig. Ik verleen de zorg en begeleid de ouders en kinderen bij de behandeling”, vertelt Veronique. Naast de patiëntenzorg neemt Veronique ook deel aan verschillende werkgroepen om de kwaliteit van zorg op de polikliniek verder te ontwikkelen.    

Specialisatie Hematologie
Veronique heeft haar plek gevonden nadat zij verschillende opleidingen gevolgd heeft. Zo heeft zij haar hbo-V diploma behaald en vervolgens de opleiding tot kinderverpleegkundige gedaan: “Ik heb hierna een aantal jaar gewerkt op de Algemene Pediatrie isolatieverpleging. Veronique ging in 2007 werken op de Kinderdagbehandeling Oncologie en maakte in 2011 de overstap naar de Polikliniek Kindergeneeskunde: “Als senior kinderverpleegkundige ben ik breed inzetbaar. Mijn specialisatie is echter hematologie. Wanneer er  bijvoorbeeld kinderen voor een stamceltransplantie komen, dan komt mijn kennis en ervaring van hematologie goed van pas.”

“Een kind is puur en beleeft zijn of haar ziekte anders dan een volwassene.”

Wat Veronique zo mooi vindt van het werken met kinderen is dat ieder kind uniek is, maar dat alle kinderen blijven spelen, ondanks dat zij ziek zijn: “Ik kan op de manier waarop het kind speelt, zien of het kind opknapt”, aldus Veronique. Zo vraagt het werken met kinderen ook om meer voorbereiding en geduld. “Ik neem de tijd en probeer de voorbereiding af te stemmen op het leeftijdsniveau van het kind. Ik vind het belangrijk dat het kind op zijn gemak is als ik bijvoorbeeld bloed afneem, een infuus inbreng of antibiotica toedien.” Uit ervaring weet Veronique te vertellen dat als het kind ontspannen is, de ouder vaak ook ontspant.

Hospital Hero
Veronique vindt het leuk dat je als kinderverpleegkundige ook bezig bent met de pedagogische begeleiding: “Wat is er nodig om het kind minder angstig de behandeling te laten ervaren?” Veronique zag dat er meer nodig was om kinderen zich op hun gemak te laten voelen en dat zij een goede voorbereiding moesten krijgen: “Hierbij spelen afleiding, taalgebruik en de manier van benaderen een grote rol!”. Dit was ook de aanleiding om samen met haar collega Nicole Donkel in 2017 mee te doen aan Dutch Hacking Health. “Wij werden winnaar in de categorie ‘Beste Innovatie’ met het idee een app te ontwikkelen voor chronisch zieke kinderen. Hier ben ik natuurlijk erg trots op.”

De app ‘Hospital Hero’ is een activity game. Op basis van augmented reality worden kinderen op speelse wijze in hun veilige thuisomgeving voorbereid en begeleid op hun behandeling in het ziekenhuis. Zij kiezen een held uit en worden zodoende geïnformeerd over de vervolgstappen. “Hopelijk draagt deze app eraan bij dat de angst bij kinderen afneemt en dat ouders meer handvatten krijgen”.

Momenteel zijn Veronique en haar collega Nicole bezig met het werven van fondsen in samenwerking met de LUMC Vriendenstichting. De app start met een pilot bij de bloedafname, maar wordt hopelijk in de toekomst ook ingezet voor andere behandelingen. Voor Veronique komt alles samen: “Ik ga met heel veel plezier naar mijn werk. Het werken met kinderen, mijn deelname aan verschillende werkgroepen en het opzetten van Hospital Hero; mijn werk is mijn passie.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!