Tineke van der Vijver-Ravensbergen, verpleegkundige AOA

Na het ontstaan van de Acute Opname Afdeling (AOA) in 2011 na een reorganisatie van de afdeling Interne Geneeskunde, was één ding voor Tineke van der Vijver-Ravensbergen, verpleegkundige, zeker: zij zou op de AOA werken. “Ik greep mijn kans, want ik wist dat de AOA dé plek was waar ik tot mijn recht zou komen.”

Het beste van meerdere werelden
Tineke wist namelijk dat het spannende, acute en snelle werken haar aansprak, omdat ze al meegelopen had op de Intensive Care (IC). “Op de IC miste ik het contact met de patiënten.” En juist het contact met de patiënten gecombineerd met het snelle en acute werken vond Tineke op de AOA: “Op onze afdeling is het hollen of stilstaan. Je kunt zomaar binnen een paar uur alle bedden vol hebben en de benen uit je lijf rennen. Terwijl je het volgende moment één patiënt hebt waar je rustig de tijd voor kan nemen en waar je ook daadwerkelijk mee in gesprek kan gaan.” 

Tineke heeft sinds ze op de AOA werkt meerdere vervolgopleidingen gevolgd, waaronder de A1 module en de Basis Care module van de IC-opleiding . Dit is ook nodig omdat op de AOA alle specialismes en meest complexe ziektebeelden voorbijkomen: “De meest zieke periode van de patiënt is op de AOA. Er wordt veel van je verwacht, maar juist dat maakt mijn werk leuk en interessant.” Een patiënt ligt maximaal 48 uur op de AOA voordat hij/zij ontslagen of overgeplaatst wordt naar een andere afdeling of ander ziekenhuis: “Dagelijks hebben we beddenoverleg en krijgen wij te horen welke patiënt naar welke afdeling gaat. Wij gaan met onze patiënt naar de desbetreffende afdeling en doen persoonlijk de overdracht.” En vanaf dat moment moet Tineke ook loslaten. “Bij casussen waarbij je betrokken bent, weet je niet hoe het afloopt en dat is soms lastig, maar ik heb hiervoor gekozen. Het hoort bij mijn werk.”

Groeiend zelfvertrouwen en blijvend samen leren
Op de AOA is het zelfvertrouwen van Tineke enorm gegroeid: “Noem het een onderbuikgevoel of voelsprieten, maar deze heb ik hier ontwikkeld. Als een patiënt vanaf de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkomt, kan de situatie in korte tijd zo enorm verslechterd zijn.” Vanaf dat moment is Tineke verantwoordelijk voor de patiënt: “Ik moet een keuze maken en zo nodig aan de bel trekken en de arts erbij roepen.” Tinekes ervaring is dat artsen de verpleegkundigen er ook graag bij betrekken: “Als ik een vraag of twijfel heb, neemt de arts ook de tijd om het mij uit te leggen. Er zijn artsen die oprecht zeggen: ‘Tineke, ga er maar even bij zitten.’” En niet alleen haar collega-artsen zorgen ervoor dat haar kennis groeit, ook scholingsdagen binnen de AOA bieden Tineke de kans om haar kennis uit te breiden. “Ik krijg hier echt de kans om mezelf verder te ontwikkelen. Zoals de ABCDE-training waar we acute situaties trainen met artsen en verpleegkundigen en waarin de ABCDE-methodiek en de CRM-principes centraal staan.” 

Tijdens haar werk wordt Tineke ook continu uitgedaagd. Zo is ze naast verpleegkundige ook begeleider voor student verpleegkundigen. En juist deze afwisseling houdt haar scherp: “Zij stellen mij soms vragen waar ik het antwoord zelf niet op weet. Doordat ik het antwoord dan zelf op moet zoeken, leren zij niet alleen van mij, maar ik ook van hen.”

Het complete plaatje
Op de AOA heb je het allemaal: het acute, snelle werken, de spanning, maar ook af en toe de tijd om in gesprek te gaan met patiënten. Je moet samenwerken, beslissingen nemen, zelfvertrouwen hebben en durven je verantwoordelijkheid te nemen. “En dat complete plaatje maakt mijn werk zo leuk,” aldus Tineke.  

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!