Nardy de Wit, gipsverbandmeester

Gips is veel meer dan alleen een middel om een gebroken been weer in het gareel te krijgen, zo blijkt al snel uit de verhalen van gipsverbandmeester Nardy de Wit. Ze werkt sinds 2003 bij het LUMC en behandelt zowel baby’s met klompvoetjes als ouderen en alle leeftijden daar tussenin.

Hoe ziet de dag van een gipsverbandmeester eruit? Veel gebroken polsen?
“Ik zie inderdaad veel breuken die vanaf de eerste hulp doorkomen. Maar mijn werk bestaat uit nog veel meer disciplines. Zo behandelen we op de afdeling ook regelmatig aangeboren letsel. Met behulp van zogeheten ‘redressiegips’ kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor de oprekking van klompvoetjes bij kinderen. Daarnaast zie ik veel mensen met letsel door diabetes of tumoren. De leeftijd van patiënten bij ons op de afdeling varieert echt van baby’s tot honderdjarigen.”

Welke eigenschappen heeft jouw ideale nieuwe collega?
“We horen vaak van patiënten dat we zo’n warm en behulpzaam team zijn. Dat vind ik een groot compliment. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je flexibel bent en het leuk vindt om in creatieve oplossingen te denken. Alhoewel we een klein en heel hecht team zijn, kunnen we ook allemaal zelfstandig functioneren. En uiteraard is interesse in het steun- en bewegingsapparaat een vereiste.”

Je doet dit werk nu vijftien jaar. Wordt het ooit voorspelbaar?
“Er zijn voorspelbare factoren, vooral de patiënten die we in opdracht van specialisten behandelen. Maar de categorie mensen die ik help is wel degelijk veranderd met de jaren. Zo breng ik steeds meer redressiegips aan bij kinderen, die door revalidatieartsen en kinderorthopeden naar ons doorverwezen worden. Het LUMC heeft geen afdeling Kinderoncologie meer, maar daardoor zie ik juist weer meer volwassenen. Dat vraagt toch een andere benadering.”

Hoe zorg je dat je jezelf blijft ontwikkelen?
“Het zorgaanbod binnen het LUMC is veel groter en complexer dan bij de meeste ziekenhuizen en daardoor word je gedwongen om jezelf door te ontwikkelen. Ik lees veel vakliteratuur en volg bijscholing, dus ik blijf constant bijleren. De materialen waarmee we werken veranderen ook, waardoor we bepaalde aandoeningen nog beter kunnen behandelen.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!