Marleen Hilgersom, hematologie-verpleegkundige

“Je bouwt echt een band op met de patiënten. Wij zijn er voor hen.” Marleen Hilgersom is sinds 2006 hematologie-verpleegkundige bij het LUMC en vindt haar werk nog iedere dag uitdagend.

Marleen is als het ware opgegroeid bij het LUMC. In 2000 is zij gestart met haar opleiding tot verpleegkunde bij het LUMC, die zij in 2004 succesvol heeft afgerond: “Ik ben daarna begonnen met werken op de afdeling Kortverblijf. Hier maakte ik kennis met de afdeling Hematologie en ik wist dat ik hier wilde werken.” Om te mogen werken op deze afdeling heeft Marleen via het LUMC de opleiding tot hematologie-verpleegkundige gevolgd. Sinds 2006 werkt zij op de afdeling Hematologie en heeft zij haar werkzaamheden flink uitgebreid: “Naast mijn werk als hematologie-verpleegkundige werk ik als kwaliteitsmedewerker en ben ik onder andere verantwoordelijk voor het maken van het rooster voor de afdeling.”

Geen dag is hetzelfde
Bij het LUMC krijg je als verpleegkundige op de afdeling Hematologie te maken met ingewikkelde ziektebeelden. Samen met ’verpleegkundigen en gespecialiseerde artsen verzorg en verpleeg je de patiënten. Geen dag is te voorspellen en soms heb je te maken met acute en heftige situaties: “Bijvoorbeeld het reanimatieteam dat opgeroepen wordt, een patiënt die naar de IC moet of  jonge mensen die heel ziek zijn en het niet gaan redden. In deze situaties is het fijn om te werken in ons team. Wij zijn er voor elkaar en helpen elkaar met het verwerken van deze heftige situaties.”

“Mijn werk is niet voorspelbaar. Het kan ineens helemaal anders zijn. Een patiënt kan ernstig ziek worden of koorts krijgen en hier moet je meteen naar handelen.”

Meewerken aan wetenschappelijke studies
Voorheen kregen patiënten een beenmergtransplantatie. Het LUMC was het eerste ziekenhuis in Nederland dat een stamceltransplantatie gaf: “Wij mogen als universitair medisch centrum de nieuwste behandelingen en medicijnen geven aan onze patiënten. Zodra er een nieuw medicijn op de markt is, krijgen wij hier een presentatie over. Soms ben ik op een congres in het buitenland en zie ik een presentatie over een nieuw medicijn, maar dan werk ik er hier bij het LUMC al mee”. 

“Het werk als hematologie-verpleegkundige is intensief. Je werkt met patiënten die vaak een ingewikkeld ziektebeeld hebben.”

Op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen
Ieder jaar mag iedereen van de afdeling Hematologie zich opgeven voor congressen, symposia en cursussen: “Onze teamleider denkt ook aan mij als zij een leuke opleiding voor mij ziet. Een aantal jaar geleden gaf ik aan dat ik meer wilde qua werk. Toen de functie kwaliteitsmedewerker op onze afdeling vrij kwam, dacht ze direct aan mij. Nu zit ik een dag in de week op kantoor. Een leuke afwisseling met mijn werk als hematologie-verpleegkundige.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!