Mandy Brandt, verpleegkundige Neurologie

Mandy Brandt was 16 jaar toen zij besloot de mbo-opleiding Verpleegkunde te volgen. Inmiddels heeft ze haar diploma op zak: “Juist omdat ik zo jong gestart ben met mijn opleiding, heb ik meer waardering voor het leven. Ik zie namelijk ook de andere kant.”

Toen ze bijna klaar was met haar VMBO, zag Mandy het niet zitten om nog vier jaar in de schoolbanken te zitten, terwijl ze wel ontzettend leergierig is: “Ik ben een echte doener, dus toen een leraar mij wees op de BBL-opleiding Verpleegkunde, besloot ik het gewoon te proberen.” In Nederland zijn meerdere opleidingen te volgen tot verpleegkundige, maar voor Mandy is het al vrij snel duidelijk: “Ik wilde graag bij het LUMC aan de slag, dus besloot hier te solliciteren.” Het LUMC werkt samen met mboRijnland. Mandy werd aangenomen voor de opleiding en ging direct 36 uur per week aan de slag.

Traject opleiding
Het eerste half jaar kreeg ze volledig les op mboRijnland in de Breestraat in Leiden. Daarna begon het echte werk: “Ik startte op de verpleegafdeling Chirurgie 2. Ik vond het pittig, maar had het geluk dat ik in een leuk team terecht kwam. Daarbij is het ook mijn voordeel dat ik sterk in mijn schoenen sta.” Mandy vond al gauw haar draai en ging de jaren daarop aan de slag op de verpleegafdeling Chirurgie 1 en Oncologie om haar opleiding vervolgens met een leerwerktraject af te sluiten op de afdeling Neurologie/ Neurochirurgie: “En hier blijf ik nu ook werken.” Aangezien Mandy al een dosis werkervaring had opgedaan op de andere afdelingen, was deze manier van werken en opleiden voor haar wennen: “Tijdens mijn stage op de afdeling Oncologie was ik al redelijk zelfstandig. Toen ik binnenkwam op de afdeling Neurologie/ Neurochirurgie moest ik van vooraf aan beginnen. Ik werd opnieuw getraind in bepaalde handelingen. Je krijgt als student twee werkbegeleiders en dagelijks een coach toegewezen. Verder word je eigenlijk vrij los gelaten. De coaches kijken mee en maken je bewust van de handelingen die je doet door vragen te stellen: Waarom doe je het zo? Wat houdt dat precies in?”

Heftige momenten
Verpleegkunde is een pittig vak, maar voor Mandy was deze opleiding volgen wel de beste keuze die ze kon maken: “Tijdens je werk maak je naast veel mooie momenten, ook heftige situaties mee. Hier word je gelukkig in opgeleid. En doordat ik ook deze kanten van het leven meemaak, leef ik bewuster en heb ik meer waardering voor het leven.” Tijdens heftige momenten kan Mandy gelukkig terecht bij haar teamgenoten, maar ook vertrouwenspersonen binnen het LUMC.

En ondanks deze heftige momenten, weet Mandy wel dat ze juist het acute gedeelte van haar werk interessant vindt. “Op onze afdeling liggen patiënten die in een keer achteruit kunnen gaan. Zo leer je hier goed klinisch redeneren. Je moet de motoriek en vitale functies van patiënten nauw in de gaten houden, omdat patiënten soms zichzelf niet goed kunnen uitdrukken. En zodra de situatie verandert moet ik hier wel op reageren en direct handelen.” En dat juist hier haar interesse ligt, heeft ze ontdekt tijdens haar opleiding in het LUMC. “Ooit wil ik naar de IC of het SEH of een combinatie hiervan.”

Toekomstperspectief
Mandy is leergierig en wil uitgedaagd worden: “Volgend jaar ga ik me omscholen tot werkbegeleider, dus dan mag ik zelf studenten gaan inwerken. Voorlopig zit ik dus helemaal op mijn plek in het LUMC.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!