Lisa Erades, verpleegkundige Chirurgie 

“Als de arts niet aanwezig is zijn wij het eerste aanspreekpunt”, vertelt Lisa Erades, verpleegkundige op de afdeling Chirurgie. Een verantwoordelijke taak die op haar afdeling zeer serieus wordt genomen. En dat is belangrijk voor de verpleegkundige. “Er heerst hier een positieve sfeer met een nauwe samenwerking tussen arts en verpleegkundige.”

Na het afronden van haar interne werkenleren-traject in het LUMC begon Lisa op de Acute Opname Afdeling. Een interessante afdeling waar veel gebeurt, maar al snel kwam ze erachter dat ze het snijdend specialisme miste. “Vanuit mijn opleiding heb ik veel op chirurgische afdelingen gewerkt. Het zijn vooral de patiënten die grote operaties ondergaan die ik interessant vind.” Intern koos ze ervoor door te leren tot hbo-verpleegkundige, waarbij ze een stage liep op de afdeling Chirurgie. Deze plek bleek precies te passen bij wat ze zocht. “Ik ben nooit meer weggegaan.”

Complexe operaties
De patiënten die Lisa onder haar hoede heeft, hebben naar eigen zeggen ‘een jasje uitgedaan’. Ze komen vanuit de OK en hebben veelal grote operatie(s) ondergaan. Dat maakt het werk in het LUMC voor Lisa ook bijzonder. “Binnen dit ziekenhuis worden complexe operaties uitgevoerd en van de verpleging hieromheen vraagt dit een specialistische aanpak.” Bovendien maakt dat het werk heel afwisselend en telkens weer uitdagend: van korte opnames tot patiënten die soms wel maanden op de afdeling blijven. “Je bouwt met iedereen een band op, maar met elke patiënt is die band anders.”

Motivatie en dankbaarheid
En elke patiënt gaat anders door het herstelproces heen en dat vergt voor iedereen een andere aanpak. En dat kan mooie momenten opleveren. “Soms kunnen patiënten in eerste instantie niet de kracht opbrengen om te douchen, eten of een stukje over de gang te lopen. Stapje voor stapje probeer ik ze te motiveren om toch uit bed te komen. Achteraf zijn ze heel blij en dankbaar dat je ze door dit moeilijke moment heen hebt geholpen. Dan zie je weer hoe belangrijk motivatie is in het herstelproces. En de ene patiënt heeft dit meer nodig dan de andere.” Bovendien blijven de patiënten Lisa verbazen. “Soms zie je iemand in eerste instantie heel onzeker en stilletjes in bed liggen, maar staan ze vervolgens heel snel weer naast hun bed. Deze diversiteit maakt het werk hier zo leuk.”

Hard werken en gezelligheid
Deze op maat gemaakte en persoonlijke aanpak wordt elke ochtend tijdens de visite met de arts, stafarts en verpleegkundige afgestemd. Nadat iedereen is gezien worden de patiënten nabesproken. Hierin worden alle ups en downs van het herstelproces meegenomen en het zicht op de ontslagdatum eventueel aangepast. Ook worden de medicijnen nagelopen en de patiënten die minder goed de nacht door zijn gekomen nogmaals beoordeeld. “Hierin is het heel belangrijk hoe wij als verpleegkundige hierover denken. Wij hebben namelijk een beperkt aantal patiënten onder onze hoede en weten daarom precies wat er speelt.” En dit teamverband is er niet alleen in de ochtend tijdens de visite. “We kunnen heel hard werken en tegelijkertijd is er genoeg ruimte voor gezelligheid.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!