Linda Hatzihristodulu, verpleegkundige Spoedeisende Hulp

Haar eerste jaar als gediplomeerd verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het LUMC heeft Linda Hatzihristodulu er bijna opzitten. En het verveelt geen moment: “Je komt binnen en meteen gaat de spoedlijn. Dat kan van alles zijn en dat maakt het zo leuk.”

Zodra een patiënt wordt aangemeld komt Linda in actie. “Als verpleegkundige op de SEH doe je de eerste controles bij een patiënt en neem je bloed af.” Vervolgens komt de arts erbij voor het lichamelijk onderzoek. “Het is niet zo dat onze taak er dan op zit, juist op zo’n gespecialiseerde afdeling als deze wordt er van je verwacht dat je actief meedenkt. Wij zijn toch degenen die als eerste de patiënten zien en ze continu in de gaten houden. Zodra er wat verandert zijn wij er als eerste bij.” En dat is ook het verschil met veel andere verpleegafdelingen. “Je ziet vaak dat de arts het beleid bepaalt en de verpleegkundigen dit opvolgen. Uiteraard blijft ook hier de arts bepalend, maar er is veel ruimte voor eigen inbreng en dat wordt hier ook van je verwacht.” 


Dit gaat niet goed!
Voor treuzelen is op de SEH geen tijd. “Laatst kwam er een patiënt met een heftige infectie binnen. Ik sluit hem aan op de monitor en schrik van de parameters: dit gaat niet goed! Ik onderneem in zo’n geval gelijk de eerste stappen, zoals de patiënt rechtop zetten en meer vocht en zuurstof geven. Je stelt jezelf vragen zoals: heeft de patiënt al antibiotica? Zo niet, dan bespreek ik direct met de arts welke antibiotica we geven. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid en moet snel handelen.” 


24-uurs traumacentrum
Maar de ene spoedeisende hulp is de andere niet. Nederland telt elf academische ziekenhuizen met een traumacentrum, waar 24 uur per dag anesthesisten, chirurgen en SEH-artsen in huis zijn. Het LUMC is de enige in deze regio. “Dat betekent voornamelijk dat hier de instabiele patiënten binnenkomen. Bij een perifeer ziekenhuis kunnen bijvoorbeeld mensen met een hartinfarct niet gedotterd worden en mensen met een hersenbloeding niet geopereerd. Deze patiënten worden dus naar het LUMC gebracht. Bovendien hebben wij een heliplatform, zodat artsen van het Mobiel Medisch Team hier kunnen landen.”


Instabiele patiënten en reanimaties
“Soms word je wel drie keer in je shift opgepiept voor een trauma,” vertelt Linda, “je draagt je patiënten dan direct over aan een collega, dus het is belangrijk dat je flexibel bent en snel kan schakelen.” Een trauma kan in allerlei gradaties binnenkomen: “Als iemand bijvoorbeeld een fietsongeluk heeft gehad en de verwachting is dat er weinig letsel is, dan spreken we van een klein trauma. Bij een groot trauma is de patiënt instabiel en is de kans op letsel groter. Verder hebben we ook instabiele patiënten die snel achteruit gaan en reanimaties die geregeld voorkomen.”

Samen sta je sterk
Om heftige gevallen goed met elkaar te kunnen verwerken is een team waar je op kan bouwen heel belangrijk. “We hebben een heel divers team en alle leeftijden zijn vertegenwoordigd. Ondanks de flinke werkdruk zijn we allemaal positief ingesteld en de sfeer is goed. Je moet ook samen kunnen lachen om weer verder te gaan. Patiënten die je opneemt moet je soms acuut overdragen aan een collega, daarom is ook vertrouwen heel belangrijk. En dat zit bij ons gelukkig helemaal goed.”


Wil jij zelf zien of de SEH in het LUMC de volgende stap in je carrière is? Neem contact met ons op en loop een keertje met Linda of een van haar collega’s mee!

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!