Kevin Mensink, verpleegkundige chirurgie 

Een aantal jaar geleden is Kevin voor zijn werk van Zwolle naar Leiden verhuisd. Nu is hij verpleegkundige op de afdeling Chirurgie, maar binnenkort start hij met zijn opleiding tot Medium Care verpleegkundige: “Ik ben hier voor mijn werk heen verhuisd, omdat je in het LUMC meer kansen en doorgroeimogelijkheden hebt.”

De juiste basis
Toen Kevin in 2016 begon als beginnend verpleegkundige op de afdeling Chirurgie van het LUMC, wist hij dat de zorg op deze afdeling zwaar was: “Soms liggen onze patiënten maandenlang op onze afdeling en kunnen ze de eerste dagen of weken niet zelfstandig uit bed komen. Op dat moment verzorgen wij ze volledig.” Toch koos hij er bewust voor om hier te werken: “Ik wist dat ik hier als beginnend verpleegkundige de juiste basis zou leren.” 


Zelfstandig beslissingen durven nemen
Op de afdeling liggen patiënten uit het hele land met vaak bijzondere casussen: “Dat maakt mijn werk interessant, maar in sommige gevallen ook schrijnend en heftig. Ik heb hier geleerd om te kijken naar de patiënt en het hele plaatje te zien. Je leert hier om zelf na te denken en vooruit te kijken. Hier word je zelfstandig.” Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer een patiënt veel drinkt, Kevin zelfstandig het infuus afbouwt of dat hij direct bloed afneemt wanneer een patiënt zieker wordt. Dit overlegt hij niet met de arts, maar beslist hij zelf: “Artsen weten dat wij meedenken en vooruitkijken. Zij vertrouwen hier ook op. Zij weten dat als iemand een onregelmatige pols heeft, wij al een ECG hebben gemaakt.” Als je hier, net als Kevin, als beginnend verpleegkundige binnenkomt, is het natuurlijk lastig dat je zelfstandig beslissingen moet nemen, maar je leert het heel snel: “Je wordt hier goed ingewerkt door een ervaren verpleegkundige en je vertrouwen groeit met de dag. Zodra de tijd daar is dat je losgelaten wordt, durf je ook zelfstandig beslissingen te nemen.” 


Juist dat je zelf actie onderneemt en niet hoeft te wachten op ordes vindt Kevin leuk aan zijn baan: “Wij hebben een mooi samenwerkingsverband met de artsen. Met elkaar zorg je voor de patiënt en zie je hem of haar opknappen. En als de patiënt na maanden uiteindelijk naar huis mag of overgeplaatst wordt naar een revalidatiecentrum: daar doe ik het voor. Dat geeft mij energie.” 


Ruimte om te ontdekken wat energie geeft
Nu een aantal jaar verder heeft Kevin de basis op orde en is hij klaar voor de volgende stap in zijn carrière. En tijdens zijn werk op de afdeling Chirurgie heeft Kevin juist ontdekt wat hij leuk vindt. “Op onze afdeling maken we acute situaties mee; patiënten die opeens heel ziek worden en naar de Intensive Care of Medium Care gaan en weer terugkomen als ze stabiel zijn. Maar juist dat stukje ertussen, het acute gedeelte, dat vind ik interessant, maar mis ik nu.” Daarom gaat Kevin binnenkort starten met de opleiding tot Medium Care verpleegkundige. Ondanks dat zijn team hem gaat missen, steunen zij hem in zijn beslissing: “Mijn teamleider heeft zelfs ook een positieve referentie gegeven. Hieruit blijkt maar weer met voor fijne collega’s ik hier mag werken.”


Kevin gaat zijn werk op de afdeling Chirurgie zeker missen: “Ik ben hier zelfstandig geworden, maar daardoor durf ik nu wel de volgende stap te nemen.”


 

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!