Katy Rozendaal, oncologie-verpleegkundige

Katy Rozendaal (32) is senior verpleegkundige op de afdeling Oncologie: “Je ziet patiënten in alle fases van hun ziekte: van diagnose tot en met na de behandeling.”

Katy heeft tijdens haar carrière als oncologieverpleegkundige een uitstapje gemaakt naar een hospice voor jongeren, maar hier kwam ze al snel tot de conclusie dat oncologie haar specialisme is: “Ik vind de combinatie tussen verpleegtechnische werkzaamheden en het sociaal psychische gedeelte leuk. Ik zie patiënten dagelijks of wekelijks en soms jarenlang, waardoor ik een band opbouw. In 2017 was hier een patiënt tijdens Tour de France. Ik wist dat hij dit leuk vond, dus voordat ik hem uit de wachtkamer haalde, zorgde ik ervoor dat de televisie aanstond en er wat te drinken klaarstond. Dit was een klein gebaar, maar zorgde er wel voor dat de patiënt een prettig verblijf had.”


De afdeling Oncologie binnen het LUMC bestaat uit twee delen: dagbehandeling en de verpleegafdeling. Als oncologieverpleegkundige werk je op beide onderdelen, wat het werk afwisselend maakt: “Je hebt te maken met bijvoorbeeld patiënten die voor een langdurige chemokuur opgenomen worden of met complicaties van hun behandeling. Daarnaast zie je op de dagbehandeling  patiënten voor korte opnames vanuit verschillende specialismes.”


Werken bij een Universitair Medisch Centrum
Patiënten komen uit het hele land naar het LUMC om behandeld te worden, omdat hier gespecialiseerde behandelingen en operaties worden aangeboden. Het LUMC houdt zich bezig met vernieuwende behandelingen: “Een van de nieuwste behandelingen die nu in opkomst is, is immuuntherapie. Als oncologieverpleegkundige is het uitdagend om met deze nieuwe behandelingen te werken.”

“Het LUMC biedt gespecialiseerde behandelingen en ik mag hieraan meewerken”

Onvoorspelbaar werk
Het werk als verpleegkundige op de afdeling Oncologie is zeker niet voorspelbaar. “De kuren en protocollen qua zorg liggen vast, maar daaromheen gebeurt veel meer. Iedere patiënt is uniek en kan anders reageren op een kuur. Aan het begin van je dienst is het een verrassing hoe de dag loopt en juist dat vind ik leuk!” 

Als oncologieverpleegkundige maak je natuurlijk ook heftige momenten mee. Gelukkig kan Katy op dat soort momenten rekenen op haar collega’s: “We gaan in gesprek met elkaar wanneer we een lastige situatie meemaken. We vangen elkaar op en zijn ontzettend betrokken met elkaar. Van secretaresse tot artsen.”  


Verschillende locaties
Naast het werken met unieke patiënten, werkt Katy ook op verschillende locaties. Eén dag per week werkt zij, via het LUMC, in Katwijk op de buitenlocatie in de Wilbert: “Hier is de sfeer heel anders dan in het LUMC. Je werkt de hele dag samen met een collega verpleegkundige in één ruimte, waar slechts plek is voor zes patiënten. Wij geven hier infusen die zonder arts gegeven mogen worden, waaronder de immuuntherapie en aderlatingen. Er staat muziek aan, de ramen kunnen open, dus je hebt helemaal niet het idee dat je in een ziekenhuis bent.” 


Toekomst bij het LUMC

“Ik kom uit een LUMC-familie. Mijn tweelingzus en moeder werken al lange tijd bij het LUMC. Bijna drie jaar geleden nam ik ook de stap en ik ga niet meer weg. Ik zit hier helemaal op mijn plek.” Daarnaast vindt Katy het LUMC een fijne werkgever: “Het is hier goed geregeld, vooral qua bijscholing en cursussen. Als ik een cursus volg, dan krijg ik die dag uitbetaald, mijn reis wordt vergoed en de opleiding wordt betaald. Onlangs heb ik nog intern de Hematologie-opleiding gevolgd. Ik zie namelijk veel hematologiepatiënten op de dagbehandeling en wilde me hier graag in verdiepen.”

Daarnaast zijn er binnen het LUMC goede doorgroeimogelijkheden, waardoor Katy constant uitgedaagd wordt: “Ik ben inmiddels doorgegroeid naar senior verpleegkundige en ik ben kwartiermaker op de buitenlocatie de Wilbert in Katwijk, maar er is nog veel meer mogelijk. Verpleegkundigen vanuit de afdeling verzorgen het verpleegkundig spreekuur waar onze patiënten voorlichting krijgen over de voorgeschreven behandeling. Wie weet mag ik dit in de toekomst ook doen!”
 

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!