Joery van der Voorn, verpleegkundige Transplantatie Centrum 

Toen Joery van der Voorn als klein jongetje van elf jaar oud in het ziekenhuis belandde wist hij één ding zeker: ‘ik wil verpleegkundige worden’. Vijf jaar later startte hij met de interne werken-leren mbo-opleiding Verpleegkunde en werkt inmiddels als verpleegkundige in het Transplantatie Centrum van het LUMC. “Dit is enorm dankbaar werk,” vertelt hij. “Ik kan het iedereen aanraden!”

Een slechte lever, een (nier-)alvleeskliertransplantatie, nieren die niet meer werken of een transplantatie van de eilandjes van Langerhans. “Patiënten die hier binnenkomen zijn vaak al heel ziek. Ze wachten al een tijd op een transplantatie en plots is er een donororgaan beschikbaar.” Ondanks het lange ziekteproces en het wachten dat de patiënt al achter de rug heeft, is het vaak een zenuwslopend moment. “Ze zitten vol met vragen over de het vervolg van het proces. Het is aan ons om de patiënt goed op te vangen, gerust te stellen en te informeren over de vervolgstappen.”

Organen vanuit heel Europa
Soms moet dit vrij snel gebeuren, maar er kunnen ook uren overheen gaan voor het donororgaan in het LUMC is aangekomen. “We werken niet alleen met organen uit Nederland, maar ze kunnen vanuit heel Europa hier naartoe worden gebracht.” Direct nadat het orgaan beschikbaar is gesteld onderneemt het LUMC actie: de patiënt wordt opgeroepen en zodra hij of zij op de afdeling is aangekomen, komt de verpleging in beeld. “We starten met het onderzoeken van de patiënt. Er wordt een foto van onder meer de longen gemaakt, bloed afgenomen en er wordt getest op een goede match met het donororgaan.” Als alle controles zijn gedaan en het orgaan blijkt geschikt dan kan de patiënt naar de OK.

Het coachen en begeleiden van patiënten
Na de operatie wordt de patiënt naar een bewaakte plek gebracht en vervolgens terug naar de afdeling. “Vaak zie je dat de patiënt, na een kleine dip direct na de operatie, heel snel opknapt. En dan gaan ze met sprongen vooruit!” Officieel staat voor een transplantatie slechts een herstelperiode van zeven dagen, maar na complexe transplantaties of complicaties blijven patiënten vaak iets langer. “Wij gebruiken deze tijd om de patiënt te coachen en voor te bereiden op hun thuissituatie en de toekomst met hun nieuwe orgaan.”

Familietransplantaties
De mooist transplantatie is voor Joery wel de familie-niertransplantatie, waarbij bijvoorbeeld de moeder de orgaandonor is voor haar kind. “We ontvangen ze dan samen op de afdeling. Eerst wordt de donor opgehaald en daarna gaat de ontvanger naar de OK. Als ze vervolgens samen zijn zie je echt waar je het voor hebt gedaan. De ontvanger knapt ook direct op: hij of zij is minder moe en ook het verwerken van afvalstoffen en behouden van de juiste lichaamstemperatuur gaat goed. Het is bijzonder hoeveel dit voor iemand kan betekenen. Dat is echt een mooi moment.”

Zowel een chirurgische als een interne afdeling
Maar ondanks een geslaagde operatie, kunnen er ook na het ontslag nog complicaties optreden. In dat geval komt de patiënt ook terug bij het Transplantatie Centrum. Joery en zijn collega’s gaan dan direct aan de slag om uit te vinden wat er aan de hand is. Een patiënt kan bijvoorbeeld een bacterie of virus opgelopen hebben of met hoge koorts binnenkomen. “De zorg is in deze situatie heel anders dan het snelle handelen dat direct na de operatie volgt.” En dat maakt het werk voor Joery en zijn collega’s juist zo afwisselend. “Je werkt hier dus zowel op een chirurgische als een interne afdeling, wat het beste van beide werelden oplevert.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!