Jim Poll, verpleegkundige Psychiatrie

De dag van verpleegkundige Jim Poll ziet er totaal anders uit dan die van veel van zijn verpleegkundige collega’s. Jim werkt namelijk op de afdeling Psychiatrie en zijn dag bestaat uit een combinatie tussen het verlenen van zorg en gesprekken met patiënten. “Je moet geduld hebben op deze afdeling”, vertelt Jim, “Ik probeer stapje voor stapje met de patiënt de goede kant op te gaan.”

En dat kost tijd. De afdeling Psychiatrie is dan ook de afdeling binnen het LUMC waar patiënten vaak lang verblijven. “Ik begeleid onze patiënten en probeer er voor te zorgen dat ze minder in  hun eigen hoofd zitten en meer in beweging komen.” En daar zijn geen kant-en-klare medicijnen of stappenplannen voor. Het is dan ook een functie waarin veel eigen inbreng wordt verwacht. “Samen met de arts bepaal je de behandeling. Maar hoe het proces precies verloopt is tussen jou en de patiënt. Je bent hier heel vrij om dat in te vullen. Je bent zelf het instrument waar je mee werkt.” 

De dosering van de medicatie
Maar waarom komen deze patiënten bij het LUMC binnen en niet bij een instelling zoals de GGZ? Dat heeft volgens Jim te maken met de aard van de klachten van de patiënt. De opname in het LUMC biedt namelijk de gelegenheid om onder gecontroleerde omstandigheden de medicijnen op te bouwen. “Mensen die hier binnenkomen staan soms op het randje van de afgrond. Het mooie aan mijn werk is dan ook dat je ze langzaam weer overeind ziet krabbelen. Het is een proces dat je van heel dichtbij meemaakt en dat is indrukwekkend.” Ook zijn niet alle aspecten meetbaar en dat maakt het werk elke dag weer anders. “Je moet kunnen vertrouwen op je gevoel. Wat voor indruk maakt de patiënt op je? Dat is hier heel belangrijke informatie.”

Stroom-impulsen die een insult in de hersenen opwekken
Een van de behandelingen die het LUMC biedt is de Electro Convulsie Therapie (ECT). Hierbij krijgen patiënten electroden op hun hoofd die kleine stroompjes doorsturen, met een insult in de hersenen tot gevolg. En dat gaat er zeker niet zo aan toe zoals in de bekende scène van de film One flew over the Cuckoo’s nest (1975). “Door de narcose die we de patiënten geven voelen ze niets van deze behandeling, hooguit wat verkramping in het gezicht.” Toch is de ECT geen wondermiddel. “Het nadeel is dat het tijdelijke geheugenklachten van het kortetermijngeheugen kan opleveren. Dit gaat wel weer over, maar de gaten in het geheugen vanuit de behandelperiode zullen niet meer terugkomen.”

Verschillende activiteiten
Tijdens de opname van de patiënt staat veel tijd in het teken van therapie. Zo hebben ze drie keer per week oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. “Bewegen is goed en zorgt voor een betere gemoedstoestand. We hopen dat mensen dit na het ontslag uit het ziekenhuis thuis ook vol blijven houden.” Daarnaast krijgen de patiënten vier keer per week vaktherapie, waarbij het om het creatieve proces draait. “We proberen samen met de patiënt nieuwe interesses vorm te geven en creatief bezig te zijn; dat ontspant namelijk je brein.” En op maandag is het tijd voor de ontspanningsoefeningen. “We luisteren gezamenlijk naar een cd met ontspanningsoefeningen. Het doel is om het verschil tussen spanning en ontspanning te leren en het verschil te ervaren. Ik doe er zelf ook aan mee en ik moet zeggen: het is heel fijn!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!