Inge de Jong, senior verpleegkundige Spoedeisende Hulp

Het is 8.00 uur en de traumalijn op de Spoedeisende Hulp van het LUMC gaat. Inge de Jong, senior SEH-verpleegkundige, is net binnen voor haar dagdienst en neemt de telefoon op. Het zijn haar collega’s van de ambulance die met hoge spoed naar het LUMC komen. Aan Inge de taak om zo snel mogelijk een opvangteam van artsen en verpleegkundigen klaar te zetten in de traumakamer. “Op de spoedeisende hulp weet je nooit wat de dag brengt. Het ene moment sta je nog een arm van een klein jongetje te gipsen en het volgende moment sta je bij een reanimatie. En dan telt elke seconde.”

Haar eerste ervaring op de Spoedeisende Hulp deed Inge op in Tanzania. Hier werkte ze een aantal maanden op de afdeling voor acute zorg van een dorpsziekenhuis. Een heel verschil met het LUMC: “We hadden daar één ruimte en dat was de SEH.” Toch zorgde deze ervaring ervoor dat ze, eenmaal weer in Nederland, in het LUMC de opleiding tot SEH-verpleegkundige wilde volgen. “Je moet wel eerst een jaar werkervaring op een andere verpleegafdeling opdoen en daarna kun je solliciteren op de vervolgopleiding van 18 maanden. Tijdens je opleiding werk je al op de afdeling en ik ben daarna hier gebleven. In de periode erna ga je je meer specialiseren en zo heb ik ook coördinerende taken erbij gekregen. Zoals bijvoorbeeld in de stipdiensten waarbij je als coördinerend verpleegkundige op de vloer staat.”  

Verpleegkundige stip, triage en op de werkvloer
De afwisseling tussen de verschillende soorten diensten houdt het werk voor Inge afwisselend. “Ik word ingedeeld als stipverpleegkundige, in de triage of op de vloer. Jouw rol als triage-verpleegkundige is die dag om elke patiënt die binnenkomt te zien. Jij bepaalt de urgentie en maakt een planning voor de volgorde van de patiënten die binnenkomen. Deze urgentie bepaal je naar aanleiding van de klachten. Mag deze patiënt even wachten of moet hij meteen aan de monitor?” Dit is een belangrijke functie op de SEH, want dit is een afdeling waar mensen binnenkomen en nog geen enkele diagnose hebben. “Wij zijn de poort van het ziekenhuis.”

Van een grapje naar een trauma
Toch is het werk op de vloer nog steeds hetgeen dat Inge het meest trekt. Op de SEH zie je namelijk allerlei soorten patiënten. Van jong tot oud en van gebroken pols tot hartinfarct. “Er zitten soms zware dagen bij waar de traumalijn maar blijft gaan en de ene patiënt naadloos overgaat in de andere. Gelukkig is het een gezonde balans tussen hollen en stilstaan.” Je kunt het ene moment nog grapjes met elkaar maken in de koffiekamer en een aantal minuten later volledig gefocust met elkaar in de traumakamer staan.” Inge noemt humor als belangrijk aspect op de afdeling. “Anders hou je het niet vol, er moet een beetje lucht inzitten. Het komt namelijk ook wel eens voor dat ik de hele dag bijna niets heb gedronken of gegeten, maar daar kies je voor. Iedereen die hier werkt wil in een dynamisch werkveld werken. Het is all part of the game.”

Alle facetten van de spoedeisende zorg
En het LUMC is voor Inge dé plek waar ze zich kan ontwikkelen en waar veel mogelijkheden zijn. “Alle facetten die je tijdens je opleiding hebt geleerd komen hier terug. Een academisch ziekenhuis maakt dat er zoveel mogelijkheden zijn en je hier veel zelf kunt uitvoeren.” Volgens Inge is het LUMC specialistisch en breed tegelijk. “Alle grote casuïstiek komt hier binnen. Wij zijn bijvoorbeeld het enige ziekenhuis in de omgeving waar reanimaties worden gedaan, dus ook een patiënten met een hartinfarct of neurochirurgische interventie zien wij. Dat maakt het zo afwisselend en leerzaam.” En als het een rustige dag is? Dan wordt er gewerkt aan de bijscholing van de artsen en verpleegkundigen. Op de afdeling kan namelijk alles worden nagebootst. “We kunnen bijvoorbeeld onze gipstechnieken oefenen of zelfs de aankomst van de ambulance met een traumapatiënt in scène zetten. Zo zorgen we ervoor dat onze kennis up-to-date is en we klaar zijn voor nieuwe situaties. Het is dan ook een hecht en ambitieus team. “We willen ons allemaal ontwikkelen en helpen elkaar daar graag bij. En wat er ook gebeurt op de SEH: we staan altijd voor elkaar klaar.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!