Hanneke van Heesen, endoscopie-verpleegkundige

Van poliepen weghalen tot een spatader inwendig afsluiten. Hanneke van Heesen is endoscopieverpleegkundige in opleiding en draait haar hand er niet voor om. “Ik heb ervoor gekozen mijn specialisatie in een academisch ziekenhuis te doen, omdat je hier met de nieuwste technieken werkt en veel kan leren. Elke dag is weer een uitdaging.” 

Zo is het onderzoek naar de galwegen in het LUMC veel uitgebreider dan in een perifeer ziekenhuis. Ook worden daar geen poliepen uit de maag verwijderd. Die patiënten worden allemaal naar het LUMC overgebracht. “En dat maakt het werk in een academisch ziekenhuis zo interessant,” vertelt Hanneke. “Binnen mijn afdeling zijn er dan ook veel doorgroeimogelijkheden richting allerlei specialisaties. Ik ben me nu tijdens mijn opleiding vooral aan het oriënteren, maar in de loop van de tijd wil ik wel mijn aandachtsveld kiezen.”

Een kleine operatie zonder open verbinding
Als endoscopieverpleegkundige is samenwerken ontzettend belangrijk.. “Je werkt heel nauw samen met de arts. En dat is anders dan op veel verpleegafdelingen. Als hier een patiënt bijvoorbeeld een poliep heeft dan voer je de behandeling samen met de arts uit.” En een poliep weghalen, dat is niet niks. “Het lijkt op een kleine operatie, maar dan zonder open verbinding. Je gaat via de mond of darmen naar binnen.” Een ingreep die voor de patiënt veel minder impact heeft dan een operatie en steeds vaker voorkomt. “Sommige ingrepen die vroeger chirurgisch moesten gebeuren, doen we nu op deze afdeling. Die ontwikkeling is leuk om mee te maken. Het houdt je scherp en zo blijf je leren.”

Een bloeding stoppen met een elastiekje
Toch is het verwijderen van poliepen slechts een onderdeel waar je je mee bezig houdt als verpleegkundige op de afdeling Endoscopie. “We leveren soms ook acute zorg, zoals het stelpen van een maag- of darmbloeding. Dit kan onder meer gebeuren als je een spatader hebt in de slokdarm, die kan plotseling heel hevig gaan bloeden. We kunnen zo’n bloeding stoppen door bijvoorbeeld van binnenuit elastiekjes te schieten om de spatader of door het bloedvat dicht te branden.” Bij de patiënt wordt een holle slang (scoop) ingevoerd waardoor de materialen worden opgevoerd. De arts bestuurt vervolgens de scoop en de verpleegkundigen bedienen de materialen: “Je doet het dus echt samen.”

Opgeroepen voor een spoedscopie
Ook vindt Hanneke het een pluspunt dat ze geen onregelmatigheidsdiensten heeft en niet standaard in het weekend werkt. In de avond en het weekend heeft één van de collega’s een bereikbaarheidsdienst en diegene wordt alleen opgeroepen voor een spoedscopie die niet kan wachten tot na het weekend of de volgende dag. “Maar zo’n bereikbaarheidsdienst levert soms ook wel de bijzondere verhalen op. Zo hebben we een keer iemand gehad die zijn tandenborstel had ingeslikt. En tja, die moest er toch met spoed uit!”

Ondanks dat Hanneke altijd met haar spatbril rondloopt, wil ze toch graag een vooroordeel over haar afdeling de wereld uit helpen: “Mensen denken vaak dat het vies werk is, maar dat valt reuze mee!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!