Gelisa Allers, dialyse-verpleegkundige

Werken op de polikliniek Dialyse: iemand helpen het leven zo optimaal mogelijk te houden en mensen herboren zien worden. Het is een afdeling met meerdere gezichten en Gelisa Allers vindt het werken in zo’n dynamische omgeving júist interessant.

Al vijf jaar ziet Gelisa hoe patiënten in het LUMC op de polikliniek Dialyse komen voor behandelingen die een vast onderdeel zijn van hun leven. Patiënten die in de realiteit leven dat zij wachten op een niertransplantatie of proberen met dialyse hun leven zo goed mogelijk te houden. Juist deze confrontatie met de realiteit zorgt voor een bijzondere dynamiek tussen verpleegkundigen en patiënten.

Dialyse is een onderdeel van het leven van de patiënt
Want in Gelisa’s werk komen patiënten meestal niet eenmalig op haar afdeling. “Dialyse is een nierfunctievervangende therapie en wordt ingezet bij patiënten die zelf geen werkende nieren meer hebben”, legt Gelisa uit. “Nieren verwerken afvalstoffen van het lichaam. Wanneer de nieren niet meer werken, bouwen de afvalstoffen zich op en die moeten wel verwijderd worden.” En dat kan niet met één behandeling. Afvalstoffen bouwen zich na dialyse gewoon weer op. En dus komen patiënten om de dag voor een behandeling en liggen zij drie of vier uur lang in het LUMC aan een machine die als kunstmatige nier fungeert om de afvalstoffen te verwijderen.

Vertrouwensband met patiënten
De realiteit is dat dialyse niet oneindig mogelijk is. Het lichaam gaat achteruit door de intensieve behandelingen en gemiddeld is vijf jaar dialyse het maximum. Dit is gek genoeg ook heel aardend. De patiënt weet het, jij weet het. En je komt dichter bij elkaar in de tijd die je hebt samen: “Je bouwt echt een vertrouwensband op met patiënten. Je ziet ze heel vaak en je maakt een praatje met ze en dat gaat over van alles. En je leert niet alleen dingen van hen, zij leren ook veel over jou natuurlijk.” En dat terwijl Gelisa oorspronkelijk heel gesloten was: “Maar patiënten willen bijna alles van je weten en je groeit daar ontzettend in naarmate je hier langer werkt. Je leert bijvoorbeeld hoe ieders gezinssituatie is, wat je als hobby’s hebt; je groeit echt naar elkaar toe. “

Cruciale momenten van het leven
Hoe moeilijk het ook is om een patiënt na al die jaren en behandelingen heen te zien gaan, zo mooi is het ook om iemand na jaren dialyse met een nieuwe nier te zien vertrekken: “Het is heel bijzonder om te zien hoe iemand na vier of vijf jaar wachten een donornier krijgt en niet meer aan de dialyse hoeft”, zegt Gelisa, “Patiënten zijn dan als het ware herboren.”

De polikliniek Dialyse blijft je uitdagen
Kortom, de polikliniek Dialyse houdt Gelisa altijd scherp, en als de afdeling dat niet doet, dan doet Gelisa dat zelf wel. Gedurende haar tijd bij het LUMC is ze gegroeid naar expert-verpleegkundige en werkgroepcoördinator, rondt ze in de nabije toekomst hbo-V af, en start ze met de opleiding tot verpleegkundig specialist op het gebied van vaattoegang: “Als je proactief aangeeft dat je je wilt ontwikkelen, dan helpt het LUMC je daar ontzettend goed bij.” 

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!