Eline de Vreugd, Medium Care verpleegkundige

Eline de Vreugd heeft in december 2017 haar opleiding tot Medium Care verpleegkundige bij het LUMC afgerond: “Ik heb altijd gezegd dat ik op de Medium Care wil werken. De acute zorg spreekt me aan en je moet hier snel kunnen reageren.”

Op haar twintigste werkte Eline al in een perifeer ziekenhuis op de Neurochirurgie en Neurologie: “Ik merkte dat ik leergierig was en me graag verder wilde ontwikkelen.” Eline kwam toen de vacature tegen waarin het LUMC op zoek was naar verpleegkundigen die zich wilden specialiseren tot Medium Care verpleegkundige. “Ondanks dat ik nog niet beschikte over de vereiste werkervaring van twee jaar, werd ik uitgenodigd op gesprek en ben ik aangenomen. Een half jaar later, nadat ik in totaal twee jaar werkervaring had opgedaan, mocht ik starten met de opleiding tot Medium Care verpleegkundige.” Eline kijkt positief terug op haar opleiding: “In het onderwijsgebouw kreeg ik les van artsen die veel kennis hadden. De eerste periode was voornamelijk theorie waarin het klinisch redeneren centraal stond.” Eline werkte tegelijkertijd op de Medium Care. En wanneer zij tijdens haar studie theorie kreeg die ze nog niet in de praktijk had gezien of uitgevoerd, kon ze gelukkig met haar collega’s meekijken. 

Voor ieder probleem een oplossing zoeken
Eline wist vanaf het begin van haar mbo-opleiding Verpleegkunde dat zij op de Medium Care wilde werken: “Behalve dat de acute zorg mij aansprak, ben ik sociaal aangelegd en heb ik graag contact met patiënten.” Op de Medium Care zijn de patiënten wakker en aanspreekbaar maar ze hebben wel extra intensieve zorg en 24/7 observatie nodig, bijvoorbeeld vanwege levensbedreigende complicaties, ziekte of na een complexe operatie. De artsen en verpleegkundigen geven hier gespecialiseerde behandelingen en zorg vanwege (mogelijke) problemen met lichaamsfuncties die van levensbelang zijn, zoals de ademhaling, hartslag, bloeddruk en de hersenfuncties. Eline vertelt: “Vaak hebben onze patiënten niet één probleem, maar meerdere lichamelijke problemen. Je moet overal iets van afweten en met jouw bevindingen constant alles aan elkaar rijgen: ‘waar komt het probleem vandaan en hoe kan ik dit oplossen?’.

Veel meer verantwoordelijkheid
Eline verzorgt maximaal twee patiënten per dag en heeft goed contact met de arts. “Ik weet alles van deze twee patiënten. En als er bij een patiënt een complicatie optreedt, ga ik uitzoeken wat er aan de hand is. Met mijn klinische beredenering en ervaring ga ik naar de arts om te overleggen. De arts moet soms aan de hand van mijn informatie beslissingen nemen.” Eline heeft dus veel verantwoordelijkheid en hierdoor voelt zij zich ook serieus genomen, ondanks dat ze de jongste van de afdeling is. “Hier ben ik voor opgeleid en wij doen alles om de patiënt in leven te houden.” Op de afdeling heeft iedereen zijn eigen expertise, vertelt Eline: “ Als er een patiënt is met bijvoorbeeld een neurologische achtergrond, dan stellen de collega’s aan mij hun vragen.  En andersom doe ik dat ook. Dat is een fijne samenwerking.”

Voldoening
Eline is voorlopig niet van plan om de Medium Care te verlaten. En mocht zij toch een andere uitdaging willen, dan is er binnen het LUMC genoeg ruimte. Zo kan Eline bijvoorbeeld makkelijk doorgroeien naar de IC of de SEH. “Ik haal nu zo ontzettend veel voldoening uit mijn werk. Als ik het samen met mijn collega’s voor elkaar krijg een patiënt stabiel te krijgen of als ik een patiënt een paar maanden later weer zie en diegene helemaal is opgeknapt, dan geeft mij dit een onbeschrijfelijk gevoel. Dan realiseer ik mij waar ik dit werk voor doe.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!