Bob Molkenboer, neurologie-verpleegkundige en Bep Bloot, verpleegkundig expert

Bob (25) en Bep (62). Het klinkt als de titel van een serie, als een duo dat onlosmakelijk verbonden is en de gekste avonturen beleeft. Maar dit duo bestaat echt, op de afdeling Neurologie/Neurochirurgie en Neuro Care in het LUMC. En avonturen beleven ze zeker.

Zoals de namencombinatie doet vermoeden, zo blijkt dit duo echt te zijn: een geweldig partnerschap. Bob, senior verpleegkundige, en Bep, verpleegkundig expert, vullen elkaar ontzettend goed aan, net zoals dat geldt voor alle collega’s op de Neurologie/Neurochirurgie en Neuro Care. En dat is ook nodig, zo blijkt, want op de afdeling zijn de medewerkers om een reden meer dan alleen collega’s van elkaar: “Op de afdelingen is het collegiale aspect heel belangrijk. Je maakt namelijk van alles mee en sommige situaties van patiënten kunnen heftig zijn. Juist door je collega’s leer je nuchter te blijven in dit soort situaties en zorg je dat je het onderling zo gezellig mogelijk maakt, door bijvoorbeeld ook na het werk ontspannende activiteiten te ondernemen”, vertelt Bob ons.

Het kernwoord: samen
En het samenwerken beperkt zich niet alleen tot je eigen team. Nee, want zoals Bob vertelt: “Een patiënt die hier binnenkomt beoordeel jij, samen met het team. Maar je werkt daarnaast ook samen met veel verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld Cardiologie en Fysiotherapie.” En de reden dat je met meerdere disciplines samenwerkt legt Bep helder uit: “Als er wat gebeurt in het hoofd, dan is dat in het hele lichaam te zien.” En dat zorgt ervoor dat ook de afdeling zelf een mix is tussen Neurochirurgie en Neuro Care, omdat er zoveel verschillende scenario’s voor patiënten mogelijk zijn. Op deze afdeling heb je elkaar dus hard nodig; samen sta je sterk. “Daarom vind ik het zo leuk dat oud en jong samenwerken op de afdeling. Je leert van elkaar. Ik leer van de jongeren en zij van mij door mijn ervaring”, aldus Bep.

Kansen op de Neurologie/Neurochirurgie en Neuro Care
En het LUMC houdt van ervaring, want na jaren elders werkervaring te hebben opgedaan, werd Bep op haar 59e met open armen ontvangen, zoals ze zelf aangeeft. En ook op haar 62e spat het enthousiasme er nog vanaf: ”Ik kan hier mijn leven lang blijven leren. Alles wat ik uit mijn rol wil halen krijg ik hier aangeboden. Ik ben 62, en ik wil tot aan mijn laatste werkende moment onwijs leuk werk doen zodat ik mijn werkzame leven goed afsluit. En daar krijg ik hier ook de mogelijkheden toe, omdat ik bij het LUMC nog ben opgeleid tot expert. Nu heb ik de afwisseling tussen twee dagen patiëntenlogistiek en twee dagen aan bed staan. Ik zou echt niet anders willen.”

En het lijkt alsof Bob nu al het goede voorbeeld volgt; hij is immers op zijn 25e al senior verpleegkundige met ervaring op verschillende afdelingen, verspreid over 8,5 jaar! En ook de ogen van Bob stralen van passie: “Er zijn hier zoveel doorgroeimogelijkheden. Je kan je mbo-v of hbo-v hier doen en zo’n opleiding ook volledig vergoed krijgen als je hier solliciteert. Je kan je ook nog opleiden in verschillende specialismen, en veel van die specialismen komen terug op de Neurologie/Neurochirurgie en Neuro Care, dat maakt de deze afdeling zo interessant voor mij.”

Begeleiding
En juist omdat je met zoveel specialismen, disciplines en uiteenlopende patiëntsituaties te maken hebt, is het essentieel dat je niet alleen je collega’s, maar ook naasten van patiënten goed begeleidt: “Patiënten worden in een acute situatie opgenomen. Ze krijgen bijvoorbeeld een beroerte en zijn ineens halfzijdig verlamd”, vertelt Bep ons, “en dan is het heel belangrijk dat je familie en vrienden goed begeleidt door zo’n moeilijke situatie”, vult Bob aan. Patiënten zijn namelijk in deze situatie, maar ook in andere situaties, zoals een coma, niet in staat om zelf met hun naasten te communiceren: “En dan moet jij er staan, en communicatief vaardig genoeg zijn om over de patiënt te communiceren naar naasten”, vertel Bep. “Ja,” zegt Bob, “en dan probeer je je kennis toe te passen en zo nuchter mogelijk te blijven naar naasten, gewoon in mensentaal praten, ze hebben het al moeilijk genoeg.”

De avonturen van Bob en Bep gaan door
Klinisch redeneren, communiceren met verschillende disciplines, patiënten en naasten, kennis vergaren over verschillende specialismen en disciplines, het coachen van meelopende studenten, je hele carrière door leren; ja, werken op de Neurologie/Neurochirurgie en Neuro Care is een groot avontuur en het is een avontuur dat Bob en Bep voor geen goud willen missen. En wij willen de avonturen van Bob en Bep niet missen.

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!