Annemieke Hoek, verpleegkundige Transplantatiecentrum 

Je zult het maar meemaken op je werk, iemand die doodziek is korte tijd later fris en fruitig over de vloer zien lopen. Dit is een van de dingen die Annemieke Hoek als verpleegkundige op het Transplantatiecentrum van het LUMC van dichtbij ziet: “Mensen die een levertransplantatie ondergaan zijn voor de transplantatie vaak erg ziek. Het is dan erg bijzonder als ik ze een week later over de afdeling zie wandelen.”

Want dat is het doel van het Transplantatiecentrum: organen transplanteren om patiënten een betere kwaliteit van leven of überhaupt een verlenging van het leven te bieden. Een nobel doel, vindt ook Annemieke: “Het hele traject rondom een transplantatie vind ik mooi. De spanning die patiënten ervaren na het ontvangen van een telefoontje dat ze zo spoedig mogelijk naar het LUMC moeten komen. Hals over kop komen zij hier naartoe voor vooronderzoeken en het testen van de compatibiliteit van het orgaan. En dan de transplantatie zelf en het herstel daarvan: hoe iemand misschien wel herboren het LUMC verlaat. Bijvoorbeeld bij mensen die na jaren dialyse opeens met een nieuwe, werkende nier vertrekken en geen dialyse meer nodig hebben. Dat is zo ingrijpend en bijzonder voor mensen.”

Niet zonder slag of stoot
Maar een transplantatie is een erg complex proces. Vaak treden er in de beginfase na transplantatie complicaties op: “Het lichaam probeert vaak het nieuwe orgaan af te stoten. Het afweersysteem ziet het als een bedreiging. Patiënten moeten daarom veel zware medicatie tot zich nemen om het afweersysteem te verzwakken. Zo kan het orgaan geleidelijk aan geaccepteerd worden door het lichaam. Dit is wel erg heftig voor de patiënt. We proberen patiënten daarom zo goed mogelijk te begeleiden en voor te lichten hoe ze met de medicatie om moeten gaan.”

Een echte leerschool
Wat Annemieke betreft biedt het werken op het Transplantatiecentrum je als verpleegkundige een belangrijke voorsprong: “Je krijgt hier zowel de chirurgische als interne zorg van patiënten.” Dit betekent dat je je niet alleen bezig houdt met de zorg rondom de chirurgische ingrepen bij orgaantransplantaties, maar ook de interne zorg die er verleend moet worden na een ingreep en bij eventuele complicaties. “Die mix is een mooie springplank naar toekomstige specialisaties”, aldus Annemieke.

Maar kunnen blijven leren is sowieso een van de belangrijkste redenen dat Annemieke hier werkt. Na het volgen van de opleiding mbo-V, volgt ze nu de éénjarige opleiding tot transplantatieverpleegkundige en gaat ze binnenkort ook de opleiding hbo-V verkort volgen via het LUMC: “Ik zit hier nog jaren goed. Ik kan me in zoveel richtingen specialiseren en doorgroeien naar zoveel verschillende functies. Dat vind ik zo prettig aan het LUMC!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!