Anja Booijen, SEH-verpleegkundige

Zodra je op de tweede verdieping van het LUMC door de klapdeuren van de Spoedeisende Hulp (SEH) gaat, weet je één ding zeker: hier is geen minuut hetzelfde.

Anja Booijen werkt nu zeven jaar op deze afdeling. Van enkels gipsen tot spoedopnames, ze ziet het allemaal voorbij komen. “Je weet nooit wat je te wachten staat en dat maakt elke dag op deze afdeling bijzonder.” Met zo’n zes verpleegkundig collega’s draait ze een shift. Het aantal patiënten dat ze behandelen verschilt per dag. “Een SEH-bezoek valt niet te plannen, dus wij hebben ook geen planning om ons aan vast te houden. Zo hebben we soms één patiënt op de afdeling en soms tien tegelijk.”

De nachtelijke ongelukjes
Wel zijn er pieken te voorspellen, zoals de vrijdag- en zaterdagnacht. Alcohol is dan vaak de boosdoener. Het zijn niet alleen jongeren die teveel hebben gedronken. “Ook ouderen die met een glaasje te veel op van de trap vallen komen bij de SEH binnen.” Belerend met haar vinger wijzen doet ze niet. “Dat heeft geen zin. Patiënten weten vaak zelf wel hoe het zit en ik ben er om ze weer op weg te helpen, niet om ze de les te lezen.”

Mensen in nood
Het bijzondere aan de SEH blijft voor Anja toch wel de afwisseling in mensen die ze behandelt. “De hele maatschappij komt voorbij.” Van een schreeuwende peuter tot een chique oude dame. En ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn in nood en komen naar jou. “Sommige mensen reageren agressief, anderen zijn in paniek of sluiten zich juist overal vanaf. Ik vind het mooi om te zoeken naar een manier om met iedereen toch een band op te bouwen, ze zich veilig laten voelen en te kunnen helpen.”

Specialisatie binnen de afdeling
Ook het onvoorspelbare maakt haar functie dag in dag uit interessant. “Als ik aankom voor mijn dienst kijk ik in ons planningssysteem (HiX), daarin staan de patiënten die op dat moment op de afdeling liggen. De planning van morgen is op dat moment leeg, terwijl die morgen helemaal vol staat.” Wel vindt ze het belangrijk niet alleen in de waan van de dag te leven, maar zich verder te specialiseren. “Ouderenzorg heeft me altijd erg getrokken. Binnen het LUMC heb ik de opleiding tot geriatrieverpleegkundige afgerond. En vanuit deze specialisatie ben ik lid geweest van een werkgroep die ervoor heeft gezorgd dat alle ouderen op de SEH gescreend worden, zodat de zorg voor de oudere patiënt verbeterd is.”

Ruimte voor een nieuwe uitdaging
Snel kunnen schakelen in een hectische omgeving moet je wel liggen. Ondanks dat Anja hiervoor gemaakt lijkt te zijn heeft ze er nu voor gekozen zich volledig te richten op ouderenzorg, buiten het LUMC. “Ik heb twee kleintjes thuis en daar wil ik meer tijd mee doorbrengen. Gelukkig kreeg ik hier alle ruimte om verder te kijken.” Het LUMC helemaal verlaten wil ze niet. “Ik blijf verbonden aan het ziekenhuis. Zo kan ik hier op oproepbasis af en toe een dienst oppakken. En wie weet, misschien dat ik het in de toekomst weer uitbreid!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!