Anita Mazouz - van Belen

Anita raadt iedere verpleegkundige aan om te ervaren hoe het is om te werken op de afdeling Psychiatrie: “Werken op de afdeling Psychiatrie is iets waar je je hele loopbaan wat aan hebt.”

Want het unieke van deze afdeling is de combinatie tussen somatische (fysieke) en psychiatrische zorgverlening: “Je hebt niet alleen te maken met ernstige psychiatrische problematie, daarnaast kunnen zij ook  fysiek (heel) ziek zijn. Het blijft altijd een uitdaging om passende zorg te bieden aan deze complexe doelgroep.”

Een belangrijke plek voor ontwikkeling
Dat is ook de reden dat Anita andere verpleegkundigen (in opleiding) aanraadt te proeven hoe het werken op deze afdeling is: “Juist als je nog niet zeker weet wat je wilt, is de afdeling Psychiatrie dé plek om te leren. Je krijgt te maken met de fysieke zorgverlening die je op andere afdelingen ook geeft, maar je leert ook een hele andere kant van het vak. Zo vraagt het soms heel wat creativiteit en flexibiliteit om in te spelen op bepaalde (onverwachte) situaties die op de afdeling kunnen voorkomen. Zelfs al ga je uiteindelijk op een andere afdeling aan de slag, dan heb je altijd wat aan de kennis en ervaring die je op deze afdeling hebt opgedaan. Psychiatrie kom je overal tegen.”

Een makkelijke keuze
Voor Anita was de keuze in ieder geval snel gemaakt. Zij volgde de BBL-variant van mbo-V en werkte op verschillende afdelingen tijdens haar opleiding. Men roept weleens: ‘Save the best for last’, en dit was voor Anita maar al te waar. De laatste afdeling waar zij tijdens haar studie een kijkje in de keuken nam, was de afdeling Psychiatrie: “Ik moest even wennen aan de afdeling, maar ik besefte al heel snel: hier vind ik het wel heel erg leuk. En inmiddels zijn we tien jaar verder.”
Wat Anita betreft gaat ze nog even zo door: “Ik ben gewoon echt tevreden hier. Je weet niet wat de dag brengt en leert zoveel nieuwe dingen over de mens. Ik vind de ziektebeelden heel interessant.”

Ups and downs
Ook de mate van voldoening die Anita uit haar werk put is hoog: “Je ziet mensen niet alleen fysiek beter worden. Je maakt ook mee hoe mensen die bijvoorbeeld kampen met een depressie na behandeling opeens met volledig nieuwe energie de maatschappij weer ingaan. Dat blijft bijzonder.”

Uiteraard maakt Anita soms ook heftige dingen mee, en daarom is het wel belangrijk dat je goed dingen kan loslaten: “De patiëntencategorie is complex en soms heeft dat een impact op je als persoon. Ik neem mijn werk gelukkig niet mee naar huis, maar dat komt ook omdat ik in een geweldig en hecht team werk, waar we met de nodige humor ook dingen kunnen delen als dat nodig is. We helpen elkaar echt samen vooruit.”