Annabel en Vanessa, Obstetrieverpleegkundigen

Annabel en Vanessa werken in het Geboortehuis in het LUMC: “Bevallen doe je een enkele keer in je leven. Een speciaal moment waar wij als obstetrieverpleegkundigen een waardevolle rol in hebben.”

In 2016 opende LUMC haar nieuwe Geboortehuis. De afdeling heeft vier onderdelen: triage, kraamafdeling, verloskamers en de medium care. Vanessa is Obstetrieverpleegkundige in opleiding: “Ik werk voornamelijk op de kraamafdeling en verloskamers. Ik ben verantwoordelijk voor de totale zorg van moeder en kind én natuurlijk de partner.” 


Rouleren
Annabel werkt afwisselend op alle vier de onderdelen: “Juist de afwisseling tussen deze onderdelen vind ik leuk.” Op Triage komen telefoontjes binnen van zwangere vrouwen, kraamvrouwen, verloskundigen en huisartsen. Hier bepalen de obstetrieverpleegkundigen aan de telefoon of de patiënt langs moet komen voor controle of opname: “Je triageert als het ware. Je moet snel handelen en beslissingen durven nemen.” Daarnaast werkt Annabel ook op het onderdeel Medium Care dat sinds kort op de kamer van de moeder zelf is: “Voorheen was de Medium Care een aparte kamer met vier baby’s. Nu ligt de baby echt bij de moeder op de kamer. En dit is echt een vooruitgang.” Vanessa werkt nu op de kraamafdeling en verloskamer en wil in de toekomst ook op alle vier de onderdelen werken: “Ik kan intern verschillende modules volgen en me steeds verder ontwikkelen en verdiepen in mijn vak.” Zo gaat Annabel binnenkort ook de module High Care Obstetrie volgen: “Dit is een verdieping van mijn vak en de kennis die ik hier opdoe komt goed van pas op de afdeling.”

Het is hollen of stilstaan
Naast hun dagelijkse werkzaamheden zijn Vanessa en Annabel soms ‘oudste van dienst’. Annabel is dit vooral op de verloskamers en Vanessa op de kraamafdeling. Annabel legt uit: “Als je oudste van dienst bent, doe je relatief minder bevallingen. Dit is omdat je tijdens deze diensten andere verantwoordelijkheden hebt, zoals het aansturen van het team, het begeleiden van leerlingen en het coördineren van de opnames.” Vanessa en Annabel weten nooit van te voren hoe hun dienst eruit ziet. Naast het feit dat het Geboortehuis een acute afdeling is, waar je snel moet handelen en reageren op de situatie, zijn bevallingen niet te plannen. Annabel: “Inleidingen worden natuurlijk wel gepland. Maar als we vandaag een drukke dag hebben, kan het morgen weer heel stil zijn. Vanessa vult aan: “Dat is ook kenmerkend voor ons vak: het is hollen of stilstaan.”

Vriendschappen voor het leven
Als obstetrieverpleegkundige werk je tijdens bevallingen samen met de arts (in opleiding), klinisch verloskundige of gynaecoloog. En bij tweelingen of acute situaties werk je samen met nog een andere obstetrieverpleegkundige. Vanessa legt uit: “We helpen elkaar. We doen het met zijn allen.” In het Geboortecentrum komen patiënten uit het hele land. Zo is het LUMC in Nederland het enige medisch centrum dat TTS behandelt. Annabel: “Wij bereiden deze patiënten voor op TTS-behandeling. En na de behandeling komen de zwangere vrouwen terug op onze afdeling waar wij ze verzorgen tot hun ontslag.”

Maar het werken in het Geboortehuis is niet altijd rooskleurig: “We maken met elkaar ook nare situaties mee, zoals een baby die overlijdt of afbrekingen van zwangerschappen vanwege afwijkingen bij het ongeboren kind.” En op dat soort momenten is het fijn als je in een hecht team werkt: “We hebben een ontzettend groot team, maar het is fijn om binnen dit team samen te werken. Iedereen accepteert elkaar.” Annabel vult aan: “Er zijn zelfs vriendschappen voor het leven ontstaan.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!