Chantal van Egmond - van der Meer, verpleegkundige Chirurgie

Als je op de verpleegafdelingen van de Chirurgie (VCH) van het LUMC loopt kom je verpleegkundigen tegen met een duidelijke mentaliteit: ‘niet denken, maar doen’. Het typeert Chantal Egmond – van der Meer, die al snel realiseerde dat die praktische aanpak haar op het lijf geschreven is: “Ik ben gewoon graag lekker op de werkvloer bezig.”

Complexiteit
Waar anderen de complexiteit veelal zoeken in de theorie, is juist de praktijk op de VCH waar voor een basisverpleegkundige tal aan uitdagingen ligt: “Je werkt met een complexe patiëntengroep. De complexiteit van die groep tref je niet aan in een perifeer ziekenhuis. Dat verschil in zorgzwaarte zorgt ervoor dat ik als verpleegkundige uitgedaagd blijf. Dat vind ik leuk.” 

Want er vindt intensieve zorg plaats op de afdelingen: “We richten ons bijvoorbeeld op maagdarmoperaties, mensen met kanker en chronische ziekten, maar ook op patenten die complicaties hebben na een behandeling. Dit is best heftig, maar maakt je werk als verpleegkundige des te interessanter.” 

De patiënten
Het verschil in zorgzwaarte en het type operaties tussen een academisch en een perifeer ziekenhuis zorgen ook voor een andere doelgroep: “De heftigheid van sommige operaties is niet voor iedereen weggelegd. Daarom zie je dat de patiëntengroep hier gemiddeld jonger is dan in een perifeer ziekenhuis. Het lichaam moet de operatie wel aankunnen. In principe komen alle leeftijden hier wel voorbij, maar het gemiddelde ligt lager. Dit zorgt ook voor een andere benadering van de patiënt; die zit immers in een andere levensfase.”
Welke strategie hanteer je dan om een patiënt zo goed mogelijk bij de hand te nemen? Iedere zorgverlener hanteert hier zijn of haar eigen methode voor, zo ook Chantal: “Ik probeer vooral met humor een patiënt door de dag heen te krijgen. ‘Met een lach en een traan’, zeg ik altijd maar.” Wat dat betreft probeert Chantal het voor een patiënt in moeilijke tijden zo aangenaam mogelijk te maken, en dat werpt zijn vruchten af: “Ik krijg gelukkig vaak bedankjes en de boodschap dat als patiënten ooit weer hulp nodig hebben, ze die weer graag van mij ontvangen. De uitdaging om patiënten op deze manier blij te maken, zorgt dat ik elke dag plezier beleef aan mijn werk.”

De ideale plek
En het plezier dat van Chantal afstraalt, maakt dat zij voorlopig goed op haar plek zit: “Ik ontdekte tijdens mijn stages al dat ik het snijdend specialisme heel interessant vind. En zeker bij het LUMC, waar zoveel bijzondere operaties plaatsvinden, is die interesse alleen maar groter geworden. Ik leer elke dag weer iets nieuws, is het niet door de operaties, dan wel door de praktische cursussen die het LUMC aanbiedt. Je hoeft er maar naar te vragen en je kunt bijleren. Maar ook de wetenschap dat ik hier hard nodig ben, doet me goed. Bovendien werk ik in een heel leuk team waar een mooie mix tussen oud en jong is en waarbij de VCH-afdelingen elkaar te hulp schieten wanneer dit nodig is.” Wat Chantal betreft doet het LUMC dan ook haar uiterste best om haar werk zo leuk en uitdagend mogelijk te maken: “Ik ben onder de indruk van alles wat er hier kan. Alles wat je kunt bedenken aan apparatuur heb je hier. De VCH is echt de ideale omgeving voor een basisverpleegkundige die wil leren door te doen, en die aanpak is precies wat ik nodig heb.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!