Dedicated Schakeljaar

Wil je je gericht voorbereiden op een medische vervolgopleiding? Zoek je extra verantwoordelijkheden en uitdaging? Dan is het dedicated schakeljaar iets voor jou.

Het derde jaar van je master Geneeskunde kun je invullen als dedicated schakeljaar. Je ontwikkelt dan een deel van de competenties uit het eerste jaar van een medische vervolgopleiding. Dit doe je doordat de wetenschapsstage, het keuzecoschap en de semi-artsstage allemaal in het teken staan van dezelfde vervolgopleiding. Je kan je daardoor al gericht voorbereiden op een vervolgopleiding en in aanmerking komen voor een korting op de opleidingsduur van maximaal een half jaar.

Waarom kiezen voor een dedicated schakeljaar?
Je hebt voor jezelf heel duidelijk de keuze gemaakt welke richting je uit wil. In het dedicated schakeljaar focus je dus op een bepaalde richting, meer beschouwend of snijdend, eerste lijn of ondersteunend. 

Waarom niet kiezen voor een dedicated schakeljaar?
Je weet nog niet of twijfelt welke richting je uit wilt, dan is het verstandiger om het schakelaar te gebruiken om die keuze helder te krijgen. Ook als je al op je tenen moet lopen om goed door de coschappen heen te komen is de keuze voor een 'gewoon' schakeljaar verstandiger.

Hoe groot is de kans op een opleidingsplaats? 
Opleiders kunnen meer studenten laten instromen in het dedicated schakeljaar dan dat er gegarandeerde plaatsen zijn in de vervolgopleiding. De niet-geselecteerde kandidaten kunnen ook een opleidingsplaats verkrijgen via de gewone sollicitatie-ronde voor een opleidingsplaats. De opleider kan in dit geval een aanbevelingsbrief meegeven wat ook bij sollicitaties in andere opleidingsregio positief zal meewegen. 

Deelnemende specialismen
Dedicated schakeljaartrajecten zijn mogelijk bij de volgende specialismen: Anesthesiologie, Heelkunde, Houding en beweging, Huisartsgeneeskunde/ Ouderengeneeskunde/Sociale Geneeskunde, Interne Geneeskunde, Longziekten en Tuberculose, Medische Microbiologie, Obstetrie en Gynaecologie, Oogheelkunde, Orthopedie, Pathologie, Psychiatrie, Radiotherapie, Reumatologie en Revalidatie-geneeskunde.
  
Solliciteren
Je kunt het hele jaar door solliciteren voor een dedicated schakeljaar stageplaats. Op de LUMC website staat per specialisme beschreven hoe je kunt solliciteren en met wie je contact kan opnemen. De sollicitatie verloopt via de opleider van het betreffende specialisme.

Meer informatie over het dedicated schakeljaar kunt u vinden op de NFU-website.

NB: Voor de eerstelijnsvervolgopleidingen, zoals huisartsgeneeskunde en ouderen-zorg, is het i.v.m. Europese regelgeving, niet mogelijk om korting te krijgen. Je hebt in dit geval wel de kans om je veel gerichter voor te bereiden op die opleiding. Daardoor kun je je tijdens de opleiding meer verdiepen.