Afdeling

Oogheelkunde

Op de afdeling oogheelkunde kunt u terecht voor diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het oog, de oogleden en de oogkas die vanwege hun complexiteit of zeldzaamheid academische aandacht vragen. Speerpunten van de afdeling zijn oogoncologie (met name zorg voor patiënten met oogmelanoom), orbitachirurgie en neuropthalmologie (het kruispunt tussen oogheelkunde en neurologie/ ...
Op de afdeling oogheelkunde kunt u terecht voor diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het oog, de oogleden en de oogkas die vanwege hun complexiteit of zeldzaamheid academische aandacht vragen. Speerpunten van de afdeling zijn oogoncologie (met name zorg voor patiënten met oogmelanoom), orbitachirurgie en neuropthalmologie (het kruispunt tussen oogheelkunde en neurologie/ neurochirurgie), kinderoogheelkunde en netvliesaandoeningen. De afdeling behandelt patiënten uit het hele land die door hun oogarts naar het LUMC worden doorverwezen. Wij hechten veel waarde aan een multidisciplinaire aanpak en aandacht voor de individuele patiënt. Naast patiëntenzorg is onderwijs aan geneeskundestudenten en het opleiden van toekomstige oogartsen een belangrijke taak van de afdeling oogheelkunde. Ook het opzetten van en deelnemen aan (vaak interdisciplinair of internationaal) wetenschappelijk onderzoek en het snel implementeren van de uitkomsten daarvan in de zorg heeft speciale aandacht.
Patiëntenzorg

De meeste patiënten van de afdeling oogheelkunde van het LUMC worden vanwege een complexe of zeldzame aandoening van oog, oogleden of oogkas naar het LUMC verwezen.

Daarnaast heeft het LUMC ook een beperkte functie voor oogheelkundige patiënten uit Leiden en omstreken.

Waar mogelijk zullen  patiënten na diagnostiek en opstarten van behandeling met adviezen terugverwezen worden naar een oogarts in de eigen regio.

De meeste patiënten van de afdeling oogheelkunde van het LUMC worden vanwege een complexe of zeldzame aandoening van oog, oogleden of oogkas naar het LUMC verwezen.

Daarnaast heeft het LUMC ook een beperkte functie voor oogheelkundige patiënten uit Leiden en omstreken.

Waar mogelijk zullen  patiënten na diagnostiek en opstarten van behandeling met adviezen terugverwezen worden naar een oogarts in de eigen regio.

We werken op de polikliniek oogheelkunde met een groot team bestaande uit oogartsen, oogartsen in opleiding (arts-assistenten), technisch oogheelkundig assistenten (TOA), verpleegkundigen, optometristen, orthoptisten en doktersassistenten.

Aandachtsgebieden topreferente zorg

U kunt bij de LUMC-afdeling oogheelkunde terecht voor de onderstaande topreferente aandachtsgebieden. Topreferente zorg is gespecialiseerde, complexe zorg waarvoor u niet in ieder ziekenhuis terecht kunt.

  • Tumoren in en rond het oog (meer dan 90% van de Nederlandse oogmelanoompatienten wordt in het LUMC behandeld)
  • Orbita (oogkas) aandoeningen (oa binnen aandachtsgebieden schedelbasis en endocriene aandoeningen)
  • Neurophthalmologie (oa binnen aandachtsgebieden schedelbasis en endocriene aandoeningen)
  • Diagnostiek bij complexe oogproblemen op de kinderleeftijd;
  • Lensoperaties bij (zeer) jonge kinderen;
  • Prematurenretinopathie (ROP) (kinderoogheelkunde);
  • Scheelziensoperaties in samenwerking met orthoptisten (strabismus);
  • Maculadegeneratie;
  • Hoornvliesoperaties (corneachirurgie).

Behandelingen

U kunt ook bij ons terecht voor de academische behandelingen van:

  • Staar (cataract);
  • Hoge oogdruk (glaucoom);
  • Netvliesaandoeningen, ooginjecties, ontstekingen van het oog (uveitis);
  • Immunologische en infectieuze aandoeningen van de conjunctiva en sclera;

Meedoen aan onderzoek

De afdeling oogheelkunde vindt wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Het opzetten van en deelnemen aan (vaak interdisciplinair of internationaal) wetenschappelijk onderzoek en het snel implementeren van de uitkomsten daarvan in de zorg heeft speciale aandacht.

Wij kunnen u vragen mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. De keuze om wel of niet deel te nemen aan onderzoek zal de zorg nooit beïnvloeden.

Onderwijs

Naast patiëntenzorg en wetenschap is het geven van onderwijs een belangrijke taak van de afdeling oogheelkunde van het LUMC. Om de zorgprofessionals van de toekomst op te leiden is onderwijs onmisbaar. U kunt daarom op onze poli medewerkers in opleiding tegenkomen. De poli oogheelkunde heeft op de volgende manieren een rol in het onderwijs:

  • Studentonderwijs in verschillende onderwijsblokken;
  • Het begeleiden van en lesgeven aan coassistenten;
  • Het opleiden van arts-assistenten (AIOS) tot oogarts;
  • Het bieden van stageplaatsen voor orthoptisten en TOA’s;
  • En het organiseren van nascholing aan oogartsen.

Meer informatie

Research

The scientific research of the Department of Ophthalmology focuses on the following focal areas: ocular oncology, retinal diseases, paediatric ophthalmology and cornea and refractive surgery.

Research groups

The Department of Ophthalmology focusses on four clinically-relevant areas: ocular oncology, retinal diseases, paediatric ophthalmology and cornea and refractive surgery. Clinical and translational research is disease initiated, and involves improving diagnoses, prognosis, treatment and individualized eye care. The department has a strong collaboration with the laboratories of Clinical Oncology and Molecular Cell Biology for the translation of clinical questions into laboratory research, including animal studies, in order to help patients.

Over de afdeling

Contactgegevens

De afdeling Oogheelkunde is gevestigd in het hoofdgebouw van het LUMC.
U volgt daar routenummer 598.

Bezoekadres

Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden

Postadres

J-3-S
Postbus 9600, 2300 RC Leiden

Telefoon Medisch secretariaat

071 526 80 30 (elke werkdag van 9.00 – 12.00 uur)