Papa telt zieke mensen

Mei 2019 is het boek “Papa telt zieke mensen” van Prof.dr. Jan P. Vandenbroucke, voormalig afdelingshoofd en staflid van de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC, uitgekomen.

Het boek is geschreven voor kinderen van groep 7 en 8. Het is op heel persoonlijke wijze ontstaan omdat Prof. Vandenbroucke, ergens rond 1988-89, aan zijn dochters, toen tegen het einde van de lagere school, wilde uitleggen wat zijn werk inhield. Vandaar de titel “Papa telt zieke mensen”. Het boek behandelt een breed scala aan onderwerpen, van het berekenen van gemiddelde levensduur en het opkomen van epidemieën tot hoe en waarom chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste ziekten zijn geworden in onze Westerse samenleving.

De reden om het boek uit te geven is dat veel onderzoekers in de epidemiologie en de gezondheidszorg anno 2019 nog steeds hetzelfde probleem hebben als de auteur destijds: hoe aan hun kinderen (en ook andere familieleden en vrienden) uit te leggen wat zij doen? Dit signaal werd opgepikt de Vereniging voor Epidemiologie en het bestuur heeft Prof Vandenbroucke gestimuleerd om het boek af te ronden.

De auteur, Jan P Vandenbroucke werd in 1950 geboren in Leuven (België). Daar studeerde hij geneeskunde. Daarna ging hij naar Boston in de Verenigde Staten om epidemiologie te studeren. Na zijn opleiding in de Verenigde Staten ging Vandenbroucke in Nederland werken, eerst in Rotterdam en daarna als hoogleraar in Leiden tot zijn emeritaat in 2015. Daarnaast werkt hij ook in Aarhus en Londen.

Het boek is te bestellen via de Vereniging voor Epidemiologie: https://www.epidemiologie.nl/kinderboek.html

1 / 1