Patiëntenfolder

Leverdonatie: 2. De operatie

U bent goedgekeurd als leverdonor. In deze folder leggen we u uit wat er rondom uw opname van uw operatie gebeurt. 

Deze patiëntenfolder is opgesteld door de afdeling(en) Transplantatie Centrum.

De opname 

Uw opname is een dag eerder dan uw operatie, zodat we tijd hebben om de laatste checks te doen. U wordt verwacht op de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum op de 8e verdieping, zone C-8-Q, routenummer 236. In deze folder vindt u informatie over de verpleegafdeling Transplantatie Centrum

De dag van opname meldt u zich eerst in de centrale hal, bij de aanmeldzuil haalt u een dagticket . Dit ticket heeft u nodig om bloed te laten prikken en een longfoto te laten maken. U gaat eerst langs de Centrale Bloedafname route 116 en aansluitend naar de afdeling radiologie route 322 voor de longfoto. 

Als dit klaar is kunt u zich melden op de verpleegafdeling. 

Er komen verschillende zorgverleners bij u langs op de afdeling. De co-assistent of de zaalarts en de verpleegkundige hebben op deze dag een opnamegesprek met u. Ook de verpleegkundig specialist of een van uw chirurgen komt bij u langs om laatste vragen te beantwoorden. 

Als u de ontvanger kent, zal u elkaar die dag regelmatig kunnen opzoeken/samen door kunnen brengen. U komt niet op dezelfde kamer te liggen. 

Informatie voor uw partner en familie 

Direct na, en eventueel tijdens, de operatie zullen de behandelend artsen uw contactpersoon op de hoogte stellen van het verloop van de ingreep Bij uw opname voor de operatie kunt u op de verpleegafdeling aan uw verpleegkundige doorgeven wie uw contactpersoon is die gebeld kan worden. 

Wanneer uw partner en/of familie de eerste dagen na uw transplantatie in de buurt van het LUMC willen overnachten, kunnen zij contact opnemen met het Patiëntenservicebureau tel: 071 - 526 29 89 of via een mail: patientenservicebureau@lumc.nl. 

Het LUMC beschikt ook voor uw partner over een kortingsregeling voor de parkeergarage van het ziekenhuis. Hiernaar kunt u ook vragen bij de verpleging. 

De dag van de operatie 

De verpleegkundige wekt u iets voor 06.00, u krijgt dan limonade of appelsap; verder mag u niets eten of drinken. U kunt dan douchen. U krijgt lange beenkousen aan als extra bescherming tegen het ontstaan van bloedpropjes in uw bloedvaten (trombose). Daarna wordt u rond 7.00 in een bed naar de wachtruimte op het  operatiecentrum gereden. Hier wordt u voorbereid op de operatie, u krijgt een infuus en er worden plakkers voor de hartbewaking aangebracht. 

Van tevoren is met u de volgorde doorgenomen van de operatie. Afhankelijk van de omstandigheden van uw ontvanger wordt uw operatie of die van de ontvanger als eerste opgestart. Dat kan betekenen dat u langer moet wachten in de wachtruimte van het operatiecentrum. 

De narcose 

U maakt kennis met de anesthesioloog en de anesthesieverpleegkundige. Zij brengen u naar de operatiekamer, waar u overstapt van uw bed op de operatietafel. Daar maakt u kennis met uw hele operatieteam en alle bijzonderheden van de operatie worden in uw bijzijn voor de laatste keer besproken voordat u onder narcose gaat. Hierna krijgt u een kapje voor uw mond en neus waaruit zuurstof stroomt. Het slaapmiddel spuiten we via het infuus in. Hierna valt u in slaap en kunnen we beginnen met de operatie. 

De operatie 

De operatie wordt gepland tegelijkertijd met die van de ontvanger. 

De operatie duurt meestal tussen de 5-7 uur. We doen daarbij niets overhaast; het belangrijkste is dat de operatie voor u zo veilig mogelijk is en dat we uw stuk lever zo goed mogelijk kunnen verwijderen. 

Tussen de teams van uw operatie en die van de ontvanger is tijdens de operatie meerdere keren overleg. Voor iedere onomkeerbare stap volgt overleg of alles volgens plan verloopt en of het veilig is om door te gaan.

U krijgt een snee vanaf het midden van uw buik onder uw rechter ribbenboog langs naar de rechter zij. De lever zit grotendeels achter uw rechter ribbenboog. Omdat de wond tijdens de operatie opengesperd wordt om bij uw lever te kunnen, kan uw ribbenboog na de operatie pijnlijk aanvoelen. Tijdens de operatie halen we de afgesproken leverhelft weg met een klein stukje van uw bloedvaten en galweg, zodat we die kunnen aansluiten op de bloedvaten en galweg van de ontvanger. Ook halen we uw galblaas weg, zoals altijd bij het verwijderen van een leverhelft, omdat de galblaas precies tussen de helften inzit. 

Wanneer de operatie bijna klaar is, wordt een aantal slangen (drains) ingebracht om het wondvocht af te voeren. Daarna sluit de chirurg de wond met hechtingen. Bloedtransfusie met bloed afkomstig van iemand anders is meestal niet nodig na een levende leverdonatie. Mocht u meer bloed verliezen tijdens de operatie dan gewenst, dan verzamelen en filteren we uw bloed om het weer aan u terug te geven via het infuus. 

Bewaakte afdeling 

Na de operatie wordt u voor een nacht verpleegd op de Intensive Care of op de Post Anesthesia Care Unit (PACU) om u extra goed in de gaten te kunnen houden. U heeft twee operatiedrains en een blaaskatheter vangt de urine op. U heeft verschillende infuuslijnen in uw armen en uw hals. Deze zijn voor het toedienen van vocht en medicijnen en het meten van uw bloeddruk. U krijgt een PCA-pomp (patient controlled analgesia): dat is een infuus met pijnstilling die u zelf kunt bedienen. Na de operatie is het de bedoeling dat de lever goed herstelt. Door middel van bloedonderzoek en echo van de lever en van de longen en zo nodig andere onderzoeken houden we u en de toestand van uw lever in de gaten. 

Patiëntenfolder IntensiveCcare volwassenen

Patiëntenfolder PACU 

Herstel op de verpleegafdeling 

De volgende ochtend gaat u terug naar de verpleegafdeling om verder te herstellen. Voordat u naar de afdeling gaat krijgt u de mogelijkheid om bij de ontvanger langs te gaan, dit is alleen het geval als u elkaar kent. 

Tijdens de opname houden we uw lever goed in de gaten om te kijken of deze goed herstelt, dit doen we met bloedonderzoek en verschillende onderzoeken. 

Er wordt regelmatig bloed bij u afgenomen, ook zullen we een aantal keer een vingerprik bij u afnemen om uw glucose-/suikergehalte in het bloed te controleren. 

U mag na de operatie gelijk weer eten en drinken. We houden in de gaten of u voldoende binnen krijgt. Eventueel krijgt u extra tussendoortjes die voldoende eiwitten bevatten. U krijgt ook medicijnen tegen misselijkheid en laxeermiddelen om de darmen op gang te helpen. 

Het is belangrijk dat u na de operatie weer zo snel mogelijk uit bed komt en zoveel mogelijk zelf doet. De verpleegkundigen en de fysiotherapeut zullen u hierbij helpen. Al op de eerste dag na de operatie gaan we u helpen om twee of drie keer kort uit bed te komen. Op de tweede dag komt u drie keer een uur uit bed. In de dagen daarna wordt dat elke dag meer en stimuleren we u om rondjes te lopen over de afdeling. Ook oefent u met traplopen. 

Ook is het belangrijk dat u goed ademhaalt, om de kans op een longontsteking zo klein mogelijk te houden. De fysiotherapeut of uw verpleegkundige geeft u instructie voor ademhalingsoefeningen We vragen u om deze oefeningen elke 1-2 uur te doen 

U heeft een pijnpomp na de operatie die u zelf kunt bedienen, we blijven u regelmatig vragen naar hoe u de pijn ervaart. Hoe beter uw pijn onder controle is, hoe makkelijker u weer kunt bewegen. Na een paar dagen stopt deze pomp en krijgt u alleen nog tabletten als pijnstilling. 

Patiëntenfolder Pijnscore

De blaaskatheter, de wonddrains en het infuus zullen we zo snel als kan bij u verwijderen.

Als het goed gaat, kunt u na ongeveer een week naar huis. De dag voordat u naar huis gaat, krijgt u ter controle nog een aantal onderzoeken: 

  • CT-scan voor de doorbloeding van de lever en eventuele bijzonderheden aan uw buik. Patiëntenfolder CT-scan

  • Galwegscitigrafie HIDA-scan voor de functie van de rest van de lever. Patiëntenfolder Galwegscintigrafie

  • Echoduplex: dit is een echo van uw bovenbuik om te zien of uw bloedvaten en galwegen in orde zijn na de operatie, u hoeft hiervoor niet nuchter te zijn 

  • Een longfoto ter controle 

Naar huis 

Na ongeveer een week mag u naar huis als alles in orde is en de uitslagen van uw laatste onderzoeken bekend zijn. We bespreken voor uw ontslag met u of alles geregeld is voor thuis. Kunt u naar uw eigen huis? Moet u bijvoorbeeld trappen op en lukt u dat? Heeft u iemand bij u in huis of bent u alleen? Hoe heeft u boodschappen geregeld en uw huishouden?  

In de patiëntenfolder Leverdonatie: 3. De periode na de donatie leest u verder wat u kunt verwachten 

Wanneer u vragen heeft naar aanleiding van deze folder, vernemen wij dit graag van u. 

Contact 

U kunt ons op de volgende manieren telefonisch bereiken  

Overdag belt u: 

Op maandag tussen 8.30-12.30 de polikliniek Heelkunde telefoonnummer 071 526 23 77 

Dinsdag tot en met vrijdag de verpleegkundig specialist leverdonatie telefoonnummer 071-529 86 02  Jiske vd Heuvel                  

Voor niet urgente vragen maak gebruik van de mogelijkheid e-consult in mijnLUMC