Willem-Alexander Kinderziekenhuis

Kinderreumatologie en -immunologie

In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis behandelen we kinderen voor alle zeldzame reumatische ziektes, auto-immuunziektes en auto-inflammatoire ontstekingsziektes. Het specialisme kinderreumatologie en -immunologie van het Willem Alexander Kinderziekenhuis is erkend als expertisecentrum voor kinderen met jeugdreuma. Bij deze ziekte hebben kinderen ontstekingen van de gewrichten. Ook voor chronische niet-bacteriële botontsteking (CNO/CRMO) is het LUMC een erkend expertisecentrum.

We werken veel samen met andere artsen. Bijvoorbeeld endocrinologen (hormoondokters), orthopedisch chirurgen (botdokters) en dermatologen (huidartsen). Soms zijn er bij reumatische ziektes ontstekingen in andere organen, zoals de hersenen, ogen of nieren. Als dat zo is, dan werken we samen met artsen die daarin zijn gespecialiseerd.

Het doel is om kinderen zo goed mogelijk alle normale dingen te laten doen. Daarbij helpen ook vaak ook de kinderfysiotherapeut en de revalidatiearts.

Wat we doen

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren:

  • Jeugdreuma (juveniele idiopatische arthritis).
  • Chronische niet-bacteriële osteomyelitis of Chronische recidiverende multifocale osteomyelitis (CNO/CRMO).
  • SLE (Systemische lupus erythematosus).
  • Systemische auto-immuunaandoeningen waarbij meerdere organen zijn betrokken, zoals GPA en JDM.
  • Uveïtis (auto-immuunoogontsteking).
  • Auto-inflammatoire aandoeningen, zoals FMF.
  • Chronische pijnklachten in het bewegingsapparaat.

Deze ziektes zijn vaak chronische ziektes. We kunnen de ziekte meestal niet genezen, maar wel behandelen. Het doel van de behandeling is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit doen we door de ziekte zo rustig mogelijk te krijgen. We bekijken daarbij wat er voor het kind nodig is. Vaak zijn medicijnen nodig, maar heel vaak ook therapie zonder medicijnen, zoals fysiotherapie.

Behandeling

Behandeling en betrokken artsen

De behandeling bestaat uit medicijnen die de ontsteking remmen. Ook kan fysiotherapie helpen om de spieren en gewrichten goed te kunnen blijven gebruiken. We willen graag dat kinderen alle normale dingen zoveel mogelijk kunnen doen. Soms kan een ergotherapeut, psycholoog of een revalidatiearts daarbij helpen.

Infuusbehandeling

Veel kinderen met reumatische ziektes krijgen regelmatig een infuusbehandeling. De infuusbehandeling wordt gemiddeld 1 keer per 4-8 weken gegeven. Dit is meestal op de dagbehandeling, afdeling Stad. Welke behandeling het beste is, bespreken we met de ouders en het kind zelf.

Wetenschappelijk onderzoek

We doen in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar reumatische ziektes bij kinderen. Dit zijn zowel Nederlandse als internationale onderzoeken. Het doel van de onderzoeken is om kinderen met een reumatische ziekte beter te behandelen.

Meer informatie

Ons team

  • Dr. Daniëlle Brinkman, Kinderreumatoloog/-immunoloog
  • Dr. Petra Hissink Muller, Kinderreumatoloog/-immunoloog
  • Piroska de Boer, Verpleegkundig Specialist