Zorgkosten
FacturatieUw zorgverzekeraar stuurt u een declaratieoverzicht met hierin de kosten van uw ziekenhuiszorg. Nu wilt u graag weten hoe deze kosten tot stand zijn gekomen. Door helder te zijn over de kosten van uw behandelingen en de aan u geleverde zorg leggen wij u uw zorgfactuur uit.
Krijg ik een factuur van een consult op afstand (telefoon, mail, screen tot screen)?
Ja. Het LUMC stuurt de factuur naar uw zorgverzekeraar. Uw verzekeraar brengt vervolgens het eigen risico bij u in rekening. Voor het bedrag op de factuur maakt het niet uit of u in het ziekenhuis bent geweest, of een afspraak per telefoon, mail of screen to screen heeft gehad. Dat is landelijk zo afgesproken met de Nederlandse Zorgautoriteit. Zo’n consult op afstand is onderdeel van de DBC (diagnose behandel combinatie) die in rekening wordt gebracht. Lees meer over de DBC deze pagina.
Van ziekenhuisbezoek tot factuur
De NZa: "Wie naar het LUMC gaat, krijgt zorg: van een onderzoek door de arts tot een röntgenfoto. Maar het LUMC rekent deze niet apart af. Zij komen in één pakketje aan zorg, een zogenaamd DBC-zorgproduct, op de rekening."
Wat is een DBC – Zorgproduct?
Op het moment dat een patiënt bij de zorgaanbieder komt met een zorgvraag, wordt een een DBC-zorgproduct geopend. DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie. In deze DBC legt de zorgaanbieder gaandeweg vast welke zorgactiviteiten zijn uitgevoerd om een diagnose te stellen en/of een aandoening te behandelen. Bijvoorbeeld bij een gebroken been. Vaak wordt dan een röntgenfoto gemaakt en gips aangebracht, maar ook een operatie en een verblijf op de verpleegafdeling kunnen nodig zijn.
Eén prijs per DBC - zorgproduct
Elk zorgproduct heeft een standaardprijs. Die prijs is een gemiddelde van de behandelingen die bij het zorgproduct horen. Er zijn patiënten die minder zorg nodig hebben van dat zorgproduct, en patiënten die meer zorg nodig hebben. Al die patiënten binnen één zorgproduct krijgen dezelfde (gemiddelde) prijs gefactureerd.
Behandelperiode en factuur
In landelijk vastgestelde registratieregels is beschreven wanneer een DBC afgesloten moet worden. De looptijd van een eerste DBC is 90 dagen. De looptijd van een vervolg DBC is maximaal 120 dagen. Duurt de behandeling langer dan deze vaste afsluitmomenten, dan wordt een vervolg DBC geopend. Indien een patiënt voor langere periode onder behandeling is dan worden meerdere DBC zorgproducten in rekening gebracht.
Eigen risico en DBC’s
Het is goed om te weten dat de startdatum van een DBC bepalend is voor de factuur en het eigen risico. De startdatum kan al zijn bij een gesprek of kort onderzoek bij de specialist.
Indien de behandeling na 120 dagen wordt vervolgd, zal er op de 121e dag een nieuw dbc-vervolgtraject worden geopend. Dit proces herhaalt zich steeds na maximaal 121 dagen zolang de behandeling doorloopt. Het eigen risico wordt verrekend met de datum waarop het nieuwe traject is begonnen. Valt de datum van het traject in het volgende kalenderjaar? Dan zullen de kosten dus worden verrekend met het eigen risico van het ‘nieuwe’ jaar.
Valt het nieuwe traject in het vorige kalenderjaar, dan zullen de kosten worden verrekend in het ‘oude’ jaar.
Niet alleen DBC's
Er zijn nog enkele specialisaties die niet (enkel) met zorgproducten (DBC's) werken, dit zijn:
- Radiologie (zowel zorgproduct als verrichtingen)
- Klinische Genetica (zowel zorgproduct als verrichtingen)
- Mond en Kaakchirurgie
- Bijzondere Tandheelkunde
- Fysiotherapie
- Dure en Weesgeneesmiddelen en Intensive Care (IC)-dagen worden naast de zorgproducten gefactureerd
Bij bovenstaande specialismen factureren wij geen DBC’s, maar de afzonderlijke verrichtingen. Deze facturen sturen wij ook rechtstreeks naar de verzekeraar.
Passantenprijs
In bepaalde situaties worden de zorgkosten rechtstreeks bij de patiënt in rekening gebracht:
- behandelingen waarvoor uw verzekeraar geen contract met het LUMC heeft afgesloten
- niet-verzekerde zorg
- behandelingen van patiënten zonder zorgverzekering
- geleverde zorg zonder geldige verwijzing (geldt niet voor spoedzorg) “zelfverwijzer”
Voor deze zorg brengt het LUMC de zogenaamde passantenprijs in rekening. U bent als patiënt zelf verantwoordelijk voor het betalen van deze factuur.
Daarnaast is het mogelijk dat u zelf een deel van de factuur moet betalen wanneer u besluit om hier een behandeling te ondergaan met een budgetpolis waarmee u niet terecht kunt in het LUMC.
Passantenprijslijsten:
- Passantenprijslijst DBC en overige zorgproducten (vanaf 1 januari 2022)
- Passantenprijslijst DBC en overige zorgproducten (vanaf 1 juli 2021)
- Passantenprijslijst DBC en overige zorgproducten (vanaf 1 januari 2021)
- Passantenprijslijst DBC en overige zorgproducten (vanaf 1 januari 2020)
- Passantenprijslijst DBC en overige zorgproducten (vanaf 1 januari 2019)
Contact
Vragen over zorgkosten of een factuur van het LUMC? Neem contact met ons op:
Wij hanteren tijdelijk gewijzigde openingstijden. We zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 09:00 en 17:00 uur.
Telefoon: 071 - 526 27 94
E-mail: facturatie@lumc.nl
- Mijn afspraak in het ziekenhuis is vanwege de coronamaatregelen vervangen voor een consult op afstand. Wat betekent dit voor de factuur?
-
Op de factuur van de zorgverzekering staat een overzicht van de activiteiten die in het kader van uw klacht of behandeling zijn uitgevoerd, door bijvoorbeeld het ziekenhuis. In de periode van de coronacrisis is het mogelijk dat op dit overzicht een ‘eerste polikliniekbezoek’ of een ‘herhaal polikliniekbezoek’ staat, terwijl u niet fysiek in het ziekenhuis geweest bent.
Om patiënten niet onnodig naar het ziekenhuis te laten komen tijdens deze periode zijn afspraken op de polikliniek zoveel mogelijk vervangen door consulten ‘op afstand’. Dat wil zeggen telefonisch, per email of via een beeldverbinding. Dit heeft geen gevolgen voor de hoogte van de rekening die de zorgverzekeraar krijgt. Het maakt dus voor de rekening niet uit of er telefonisch contact is geweest of dat u naar het ziekenhuis bent gekomen. Landelijk is dit overeen gekomen tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de NZa.
- Wordt zorg zonder medische noodzaak vergoed?
-
Voor sommige vormen van zorg hebt u vooraf toestemming van uw zorgverzekeraar nodig om deze zorg vergoed te krijgen. Dit wordt ook wel een machtiging genoemd. Als u deze zorg zonder toestemming ontvangt, kan de zorgverzekeraar achteraf weigeren de kosten te vergoeden. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het betalen van de factuur.
Zorg waarbij vaak een machtiging nodig is, betreft zorg waarvan niet op voorhand duidelijk is of dit tot de basisverzekering behoort. Bijvoorbeeld plastische chirurgie.
- Kan het LUMC vooraf een kostenindicatie geven?
-
Het LUMC kan niet altijd vooraf inschatten wat de kosten van uw behandeling zijn.
Een zorgproduct wordt bepaald op basis van de diagnose en uitgevoerde medische verrichtingen. In veel gevallen wordt de diagnose pas gaandeweg de behandeling in het ziekenhuis bekend. Het is dan niet mogelijk om vooraf een kostenraming op te stellen.
Kostenraming
Indien de diagnose en de uit te voeren behandeling vooraf wel bekend zijn, kunt u een kostenraming laten maken.
Voor een kostenraming kunt u een e-mail sturen naar team Zorgdeclaraties van het LUMC: facturatie@lumc.nl
Wij streven ernaar om binnen 10 werkdagen een kostenraming te maken. Een prijsopgave is altijd onder voorbehoud. Extra behandelingen of onderzoeken kunnen nodig zijn, waardoor de totale zorg mogelijk duurder wordt. In de praktijk kan een afwijking naar boven en naar beneden plaatsvinden. De uiteindelijke afrekening vindt plaats na afloop van de behandeling.
- Wat kost een telefonisch consult?
-
Per 1 januari 2018 heeft de overheid besloten dat een ziekenhuis een telefonisch consult mag declareren bij de zorgverzekeraar wanneer dit consult voldoet aan de voorwaarden die ook voor een regulier polikliniekbezoek gelden.
Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld dat de zorgprofessional met u bespreekt hoe het beloop is van uw aandoening en welk behandelplan wordt voorgesteld. Dit telefonisch consult dient ter vervanging van het polikliniekbezoek waarvoor u gewoonlijk naar het ziekenhuis komt. U bent samen met uw zorgprofessional overeengekomen dat dit ook op afstand kan plaatsvinden.
De declaratie van een telefonisch consult is niet anders dan een regulier consult. De zorgactiviteit wordt als onderdeel van een DBC gefactureerd. De hoogte van de kosten hangt af van eventuele andere kosten die voor uw behandeling al zijn gemaakt.
- Wanneer ontvangt u een factuur?
-
Wij versturen na afloop van ieder zorgproduct een factuur. De zorgverzekeraar verrekent met u het verplicht eigen risico (verhoogd met het eventueel vrijwillig eigen risico) van het jaar waarin uw zorgproduct is gestart.
- Ik ben niet in het ziekenhuis geweest op de datum van de factuur.
-
Voor zorgproducten (DBC’s) zijn landelijk vaste afsluitmomenten vastgesteld. Is de behandeling op dat moment nog niet afgerond, dan wordt er een vervolgtraject gestart. De startdatum van een vervolgtraject komt meestal niet overeen met een daadwerkelijk bezoek aan het ziekenhuis. De behandeldatum op de ziekenhuisfactuur hoeft dus niet dezelfde te zijn als de datum van het ziekenhuisbezoek.
Ook wanneer u maar één keer bent geweest is het mogelijk dat de factuur een behandelperiode omvat. De einddatum op de factuur hoeft dus niet de datum van uw bezoek te zijn.
Patiënten met een chronische aandoening zijn meestal gedurende een langere periode onder behandeling. Dan kan het voorkomen dat meerdere zorgproducten worden gefactureerd.
- U bent kort behandeld, maar ontvangt toch een hoge rekening?
-
U ontvangt een factuur met de standaardprijs voor een zorgproduct. Het type behandeling is bepalend voor de hoogte van de factuur. De tijd die wordt uitgetrokken voor de diagnose of behandeling is niet van invloed op de hoogte van de factuur.
Standaardprijs
Elk zorgproduct heeft een standaardprijs. Die prijs is een gemiddelde van de behandelingen behorende bij een zorgproduct. Er zijn patiënten die minder zorg nodig hebben van dat zorgproduct, en patiënten die meer zorg nodig hebben. Aan alle patiënten binnen één zorgproduct wordt dezelfde (gemiddelde) prijs gefactureerd. Ook wanneer u als patiënt slechts een gedeelte van een zorgtraject hebt doorlopen, moet het LUMC toch het vastgestelde zorgproduct in rekening brengen.
Het kan dus voorkomen dat de zorgverlener van het LUMC u slechts kort ziet, en u een factuur ontvangt met daarop de standaardprijs voor het desbetreffende zorgproduct.
- Wat zijn de betalingsvoorwaarden van het LUMC?
-
Op alle door het LUMC gefactureerde verrichtingen zijn de algemene voorwaarden van toepassing, die zijn gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage. Op verzoek wordt u kosteloos een exemplaar toegezonden.
- Hebt u vragen over zorgkosten?
-
Bel bij vragen over uw zorgkosten of factuur s.v.p. niet met de polikliniek.
Vragen over de wet- en regelgeving met betrekking tot DBC's kunt u voorleggen aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Vragen over uw zorgkosten of het eigen risico kunt u in eerste instantie voorleggen aan uw zorgverzekeraar. Indien nodig neemt de verzekeraar contact op met het LUMC.