Schildwachtklierscintigrafie (sentinel node-lokalisatie)

This information is provided by  Radiologie: nucleaire geneeskunde

U hebt een afspraak voor een schildwachtklierscintigrafie bij de Nucleaire Geneeskunde. Dit heet ook wel een sentinel node-lokalisatie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een schildwachtklierscintigrafie?

Met een schildwachtklierscintigrafie brengen we de lymfeklier(en) in beeld waarnaar een tumor het eerst zou kunnen uitzaaien. Deze lymfeklier(en) noemen we ook wel schildwachtklieren of sentinel nodes. Het onderzoek kan plaatsvinden bij verschillende type tumoren; onder andere hoofd- en halstumoren, borstkanker, huidtumoren, gynaecologische en urologische tumoren. Dat betekent dat een schildwachtklierscintigrafie gedaan kan worden in verschillende lichaamsregio’s: hoofd-/halsgebied, borst, gynaecologische en urologische gebieden en huid.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Afhankelijk van de locatie vragen we u bepaalde kledingstukken uit te trekken. Sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren. 

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot tenminste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.

Risico’s en bijwerkingen

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze in deze lage dosering is die niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof binnen 24 uur weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. 

Eten en drinken

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.  

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de receptie van Nucleaire Geneeskunde, route 117. De gastvrouwen in de centrale hal van het LUMC wijzen u graag de weg. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer. 

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit 2 delen. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve stof rondom de tumor toegediend. Dit gaat via een of meerdere prikken in het te onderzoeken gebied. Deze stof wordt via de lymfebanen vervoerd en opgenomen door de meest dichtbijgelegen lymfeklier. Dit is de klier waarnaar de tumor het eerst zou kunnen uitzaaien. Dit is schildwachtklier. Na het toedienen van de vloeistof maken we foto’s van het gebied dat we willen onderzoeken. Dat duurt ongeveer 30-45 minuten. Op een later tijdstip (meestal 2 uur na de injectie) maken we opnieuw foto’s. Ook deze nemen weer ongeveer 30 minuten in beslag. In de tussentijd mag u de afdeling verlaten. Voor een zo goed mogelijke kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Als de schildwachtklier zichtbaar is geworden, markeren we deze na het maken van de foto’s op de huid. Zo weet de chirurg precies waar de schildwachtklier ligt.

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt 3 tot 4 uur. Dit is inclusief de wachttijd. In sommige gevallen komt u het eind van de middag voor de eerste foto’s en de volgende dag vroeg voor de tweede foto’s. Er zit dan meer tijd tussen de 2 fotomomenten in. In de tussentijd kunt u gewoon naar huis. 

Na het onderzoek 

Als het onderzoek succesvol is afgerond, mag u naar huis. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelen onze medewerkers uw vervoer terug naar de afdeling.

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek. 

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via nuge_receptie@lumc.nl.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.

April 2019