Geschiedenis van het LUMC

St. Caecilia GasthuisIn het eerste academische ziekenhuis in het Caeciliagasthuis in Leiden (het huidige Boerhaavemuseum) gaven hoogleraren college aan het bed, zoals in de 18de eeuw Herman Boerhaave deed. Zieken en hoogleraren verhuisden enkele malen naar grotere en beter ingerichte panden en in 1873 opende het eerste als zodanig gebouwde academisch ziekenhuis zijn deuren aan de Steenstraat (het huidige Museum voor Volkenkunde).

Het gebouw deed toen recht aan verplegingspraktijken en operatietechnieken, maar was na enkele decennia alweer verouderd. Er was behoefte aan meer laboratoriumruimte en veiligere en comfortabelere omstandigheden voor patiënten en personeel. Het nieuwe ziekenhuis aan de Rijnsburgerweg, in de begin jaren twintig gebouwd, volgens het paviljoensysteem, maakte in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw echter zelf ook weer plaats voor het huidige Gebouw 1 van het LUMC.

Theatrum AnatomicumDe geneeskunde is in de afgelopen eeuwen onherkenbaar veranderd en ontwikkeld. Na de Tweede Wereldoorlog werd fundamenteel onderzoek een steeds belangrijkere taak van de Leidse Faculteit der Geneeskunde. De opleiding Biomedische Wetenschappen is daar een uiting van. In de patiëntenzorg zijn hoogtechnologische behandelingen in de plaats gekomen van weken of maanden durende opnames.

De al jaren bestaande samenwerking tussen universiteit en academisch ziekenhuis kreeg in 1996 duidelijk gestalte door de samenvloeiing van ziekenhuis en faculteit in het Leids Universitair Medisch Centrum, met patiëntenzorg, onderwijs, opleiding, bij- en nascholing en onderzoek als vijf kerntaken.

Met de opening van twee nieuwe gebouwen op 1 december 2006 werd een grote wens werkelijkheid: alle kerntaken verenigd op één plek. De verschillende gebouwen zijn verbonden door loopbruggen en tunnels, waarmee de samensmelting van deze kerntaken wordt gesymboliseerd.