Algemene nierziekten

Patiënten met een algemene nierziekte, bijvoorbeeld als gevolg van langer bestaande hoge bloeddruk, diabetes of blaasproblemen, worden behandeld op de polikliniek Interne Geneeskunde.

Een arts die zich heeft gespecialiseerd in Interne Geneeskunde heet een internist. Dit is de enige specialist in het ziekenhuis, die een patiënt als geheel onderzoekt en beschouwt. Het specialisme Interne Geneeskunde houdt zich bezig met het voorkomen, onderzoeken en behandelen van ziekten van interne (inwendige) organen. Denk hierbij aan het hart, de longen, lever, nieren, maag en darmen, klieren, maar ook aan gewrichten en bloed. 

Iedere internist heeft zich weer verder gespecialiseerd in bijvoorbeeld, oncologie (kanker), diabetologie (suikerziekte), hematologie (bloedziekten), endocrinologie (stofwisselingziekten), vasculaire geneeskunde (bloedvaten), nefrologie (nierziekten) of intensive care (intensieve zorg).

Doordat alle internisten van het LUMC op een gezamenlijke polikliniek Interne Geneeskunde werken, kunnen diabetespatiënten met een nierprobleem door zowel een diabetoloog als nefroloog gezien worden. Een ander voorbeeld zijn patiënten met hoge bloeddruk die door zowel een vasculair geneeskundige als een nefroloog gezien worden.